Alexandru Oleinic: Amînarea reformei de descentralizare a puterii locale este o decizie pur electorală

Alexandru Oleinic: Amînarea reformei de descentralizare a puterii locale este o decizie pur electorală

Cu toate că Legea privind finanțele publice locale a fost adoptată de forul legislativ, termenul de punere în aplicare a legii a fost amînat pînă la 1 ianuarie 2015, iar începănd cu 1 ianuarie 2014 de autonomie financiară vor beneficia doar patru unități administrative din țară – municipiul Chișinău și raioanele Basarabeasca, Ocnița și Rîșcani.


Țin să atenționez că reforma de descentralizare a puterii locale constituie una din priorităţile actualei guvernări şi unul din obiectivele de bază al documentului de reforme, prezentat partenerilor de dezvoltare la Bruxelles pentru a  obţine asistenţă tehnică externă condiţionată şi de promovarea reformei de descentralizare.


 Din nou suntem martorii lipsei de responsabilitate a guvernării privind onorarea angajamentelor asumate - având în vedere faptul că reforma de descentralizare a întârziat enorm și în contextul declarațiilor guvernanților precum că ” descentralizarea trebuie să constituie un obiectiv de interes naţional, obiectiv care să fie realizat de întreaga clasă politică a Republicii Moldova.”


 Prin anularea reformei de descentralizare a puterii locale guvernarea  lipsește  satele noastre de importante resurse de dezvoltare, deoarece  conform prevederilor legii privind finanțele publice locale - 75 la sută din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice, urmau să rămână în bugetul satelor şi comunelor.



În plus, prin stabilitea unui termen de aplicare atît de întîrziat, și mai mult îndepărtăm  modernizarea administraţiei şi creşterea capacităţii unităţilor administrativ-teritoriale – ceea ce înseamnă:


-           servicii publice de calitate mai  bună, la un preţ mai redus; modernizarea structurilor care furnizează aceste servicii (apă, canalizare, transportarea deșeurilor, etc.);


-          apropierea puterii locale de cetățean, prin consultarea lui în problemele de interes major al comunității;


-           independenţă în gestionarea bugetului local, adică puterea de a repara grădinița și școala din sat, de a repara drumurile, de a construi localuri pentru tineret.


 În concluzie, sunt convins că reprezentanții puterii locale vor da dovadă de înțelepciune și vor face față constrîngerilor impuse de puterea centrală – nu se vor lăsă manipulați de cei care doresc cu orice preț să se mențină la putere. Precum ştim, veșnicia s-a născut la sat. Sînt sigut că tot la sat s-a născut şi înţelepciunea.


 


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<