Alexandru Oleinic: Neonorarea obligațiunilor asumate de către Alianța de guvernare a condus la lipsa unui nou program cu Fondul Monetar Internațional.
Începutul anului politic 2014, care este un an electoral, este marcat de mai multe evenimente importante pentru viitorul Republicii Moldova – intențiile de modificare a sistemului electoral, contestarea la Curtea Constituțională a unor prevederi din politica fiscală, promisiunile privind obținerea regimului liber de vize în țările UE pentru cetățenii Moldovei și eșecul guvernării în vederea semnării unui nou program cu Fondul Monetar Internațional. Toate aceste evenimente, prin amploarea lor ne vorbesc despre începutul campaniei electorale și a competiției dintre partidele aflate la guvernare, care nu mai țin cont de angajamentele asumate anterior.
Anume din aceleași motive guvernarea nu a reușit să obțină semnarea unui program cu Fondul Monetar Internațional în urma misiunii FMI la Chișinău în perioada 15-19 ianuarie curent. – Nu a fost asigurată stabilitatea macroeconomică și financiară. Politica bugetar fiscală continuie să rămînă doar un instrument de acumulare a veniturilor bugetare și nu contribuie la dezvoltarea economică. Iar majorarea deficitului bugetar constituie un pas în direcţia opusă. Situația la care s-a ajuns cu cursul de schimb al monedei naționale, îi aruncă în sărăcie pe încă o bună parte a cetățenilor - cei pentru care unica sursă de venit sunt salariile sau pensiile.
Voi reaminti doar că, în octombrie 2013, experții Fondului, care au efectuat o misiune de monitorizare a angajamentelor asumate pentru noul program, au menționat despre importanța reformării instituțiilor statutului în vederea sporirii eficienţei sectorului public şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor prestate populaţiei. Despre necesitatea stimulării creșterii economice prin trecerea la un model de creștere economică bazat pe sporirea investiţiilor, productivităţii şi competitivităţii. Despre necesitatea îmbunătăţirii mediului de afaceri și sporirea eficientă a investițiilor publice.
Spre regret însă și astăzi suntem martorii unor acțiuni contradictorii ale guvernării
– scandalurile în jurul politicii fiscale, gestionarea situației cu cursul valutar și creșterea prețurilor, situația din sistemul bancar, privatizări dubioase. Toate aceste inacțiuni ne demască adevărata față a guvernării - corupţia şi guvernarea proastă, calificative atribuite actualei guvernări de către reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova. Asemenea calificative ”țara cu cea mai proastă guvernare și cu cel mai înalt nivel al corupției„ i-au fost date Republicii Moldova în ultima perioada de guvernarea comunistă, într-un clasament internațional.
O atare stare de lucruri nu este compatibilă cu principiile unei guvernări democratice, care a promis cetățenilor locuri de muncă și salarii mari, servicii medicale de calitate și acces la justiție, iar în realitate ne-am ales cu corupție în toate instituțiile statutului,dezbinarea societatii după criterii politice, sate lăsate fără școli și servicii medicale și cetățeni ”alungați” peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Mai avem noi oare nevoie de o așa guvernare?
În sutuația în care nu se va reuși, nici în martie, acceptarea noului program cu FMI – Republica Moldova riscă să rateze sume importante de granturi de la donatori pentru dezvoltare, riscă să piardă de la bugetul de stat peste 2 miliarde lei.