Alexandru Oleinic: Mai întîi întoarceţi poporului miliardele și apoi lichidaţi băncile!
Recentele declarații ale guvernatorului Băncii Naționale privind lichidarea băncilor - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - în condițiile în care Banca de Economii deserveşte instituțiile publice și cetățenii Republicii Moldova, este o declarație iresponsabilă și provocatoare. Din nou se încearcă de a pune pe seama fiecărui cetățean costurile greșelilor și furturilor comise prin implicarea directă a instituțiilor statului şi a unor persoane cu funcții decizionale.
Dacă e să luăm în calcul că BEM se află în administrarea specială a Băncii Năționale din toamna anului trecut, atunci cine sînt zombii? În loc de acțiuni concrete de redresare a situațiilor de la aceste trei bănci, Banca Națională, de rînd cu partidele aflate la guvernare, au admis furtul de miliarde de lei. Iar în loc de acțiuni de contracarare a furtului, sub paravanul negocierilor asupra unui nou memorandum cu Fondul Monetar Internațional, se propune lichidarea băncilor, care ne va costa încă 15 miliarde de lei, plus starea de panică a celor 2 milioane de deponenți și a celor 3 mii de angajați ai băncilor.
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova încă din anul 2007 ne semnalează despre necesitatea implicării mai serioase a statului în administrarea BEM, însă, din lipsa acestor acțiuni eficiente, s-a ajuns la lichidarea unicii bănci de stat. Iar planul despre care vorbește Guvernatorul BNM trebuia realizat pe parcursul perioadei de administrare specială, dacă s-a constatat neviabilitatea acestor bănci.
Decizia de lichidare a Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank este rezultatul unei guvernări iresponsabile a partidelor de guvernare, iar noi cetățenii așa și nu vom afla unde și la cine au plecat miliardele furate. Mai intîi intoarceţi miliardul de euro furat şi apoi lichidaţi băncile.