Alexandru Oleinic: MEMORANDUMUL ”CINE FURĂ ȘI CINE ÎNTOARCE”
După declarațiile încurajatoare ale noului Guvern, precum că miliardul furat va fi întros, iar cetățenii vor urmări returnarea lui pe un panou electronic publicitar, cetățenii Republicii Moldova află despre semnarea unui memorandum, potrivit căruia Miliardele vor fi recuperate într-o perioadă de tocmai 25 de ani. Și de data aceasta Guvernul a procedat de aceeași manieră - a pus pe umerii cetățenilor returnarea banilor furați din sistemul bancar din Moldova. Mai bine zis ”Cine face și cine trage”.
Astfel guvernanții în loc de a impune returnarea banilor dispăruți celor care se fac vinovați în comiterea unui asemenea jaf, au decis recuperarea miliardelor prin emiterea obligațiunilor de stat, semnînd în acest scop, un memorandum.
În timp ce cetățenii așteaptă locuri de muncă, majorări de salarii și reducerea tarifelor la energia electrică și gazele naturale, Banca Națională și Ministerul Finanțelor au semnta un Memorandum, care urmează a fi adoptat de Parlament și care prevede emisiunea de obligaţiuni de stat la o dobîndă anuală de 5% pe o perioadă de 25 ani, răscumpărarea cărora va fi impusă cetățenilor Republicii Moldova. Acest memorandum a fost discutat în cadrul comisiei economie, buget și finanțe din Parlament.
Un calcul elementar arată că dobînda de 5% la suma de 13,57 miliarde de lei reprezintă circa 700 milioane lei anual, la care mai trebuie să adăugăm și suma de bază care va fi rambursată. În plus, trebuie să luăm în calcul că băncile comerciale, care vor fi „rugate” sa procure aceste obligațiuni, pentru a nu-și pierde profitul, vor recurge la majorarea ratei de creditare prin aplicarea diferitelor comisioane ascunse, care vor fi achitate tot de cetățeni și de mediul de afaceri. Și mai mult, fiecare din noi deja plătește, din noiembrie 2014, pentru efectele jafului secolului - devalorizarea valutei naționale cu peste 40 la sută, a impus cetățenii să achite dobînzi mai mari la creditele contractate - scumpirea creditelor bancare îi falimentează pe cei care activează în economia națională.
În consecință - lipsa locurilor de muncă și a dezvoltării economice, plus măsurile întîrziate de implimentare a reformelor - îi impune pe moldoveni să-și închidă afacerile și să plece din țara lor.
Concluzia este una – cei care au favorizat jaful de miliarde de la Banca de Economii vor continua să ne fure și în următorii 25 de ani prin impozite pentru operațiunea cu obligațiile de stat. Hîrtiile de valoare, emise de un stat care nu are creștere economică nu au nici valoare și nici credibilitate, sînt, de fapt, niște note de plată impuse fiecăruia din noi.