Alexandru Oleinic: Cerem partidelor aflate la guvernare să dea dovadă de maturitate şi de cultură politică în interesul statutului şi în favoarea cetăţenilor.
Şirul ultimelelor evenimente din ţara noastră — cazul din Pădurea Domnească, audierile parlamentare privind situaţia de pe piaţa farmaceutică, situaţia de la Banca de Economii, dosarele de la IFS, dosarul interceptărilor, percheziţiile la Guvern, dosare intentate pe numele unor demnitari de cel mai înalt rang – sânt dovada crizei profunde a clasei politice din Republica Moldova, care, urmare a partajării instituţiilor statului de toate nivelele pe criterii politice, nu este capabilă să gestioneze şi să apere interesele statutului.
Starea de lucruri la care s-a ajuns, plus situaţia social-economică critică din ţară pun în pericol securitatea naţională, a cetăţenilor şi principiul separării puterilor în stat, aducând prejudicii grave imaginei Republicii Moldova în plan internaţional.
Datele statistice referitoare la evoluţia economiei naţionale pe parcursul anului 2012, care scot în evidenţă erorile comise în atingerea obiectivelor de creştere economică şi a bunăstării poporului, datele referitoare la rezultatele gestionării activităţii întreprinderilor de stat şi celor cu capital majoritar de stat, situaţia de criză la Banca de Economii care apără interesele a peste 1 000 000 de cetăţeni ai ţării – toate acestea arată incapacitatea statutului de a-şi onora obligaţiunile constituţionale de exercitare a actului de guvernare.
Economia Republicii Moldova este în proces de distrugere, înregistrând o scădere bruscă a ritmurilor de creştere economică până la 0.2%, concomitent cu diminuarea producţiei industriale cu 3% şi a producţiei agricole cu 22%. Iar cele mai mari întreprinderi ale statului au înregistrat la finele anului 2012 pierderi de milioane de lei.
Cetăţenii Republicii Moldova continuă să trăiască într-o sărăcie profundă, fără a se simţi în siguranţă, corupţia capătă proporţii în continuare, actele de banditizm sânt tot mai numeroase. Şcolile şi spitalele au rămas fără specialişti de performanţă, fiind într-un interminabil proces de optimizări, copiii sânt agresaţi, iar tinerii continuă să plece peste hotarele ţării în căutarea unui loc de muncă bine plătit.
În acest context, cerem partidelor aflate la guvernare să dea dovadă de maturitate şi de cultură politică în atingerea consensului în interesul statutului şi în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova. Să manifeste responsabilitate şi să demonstreze că merită încrederea cu care i-a acreditat alegătorul. Să pună punct confruntărilor politice şi să rezolve în mod prioritar acele probleme concrete cu care se confruntă astăzi statul şi cetăţeanul simplu.