Alexandru Oleinic: părinţii noştri, oamenii în vîrstă merită o atitudine demnă din partea guvernanţilor
- Dle Oleinic, dumneavoastră ati avut mai multe sugestii privind mecanismele de majorarea a pensiilor, ce credeţi despre modul în care, de la 1 aprilie, bătrînilor li se va da cu 50-90 de lei mai mult?
- Dacă e să luăm în calcul, că de majorările aprobate de către Parlamentul Republicii Moldova vor beneficia doar pensionarii cu o pensie mai mică de 1300 de lei și doar în anul curent – decizia adoptată poate fi calificată ca una cu iz electoral pronunţat. Problema mărimii cuantumului pensiei rămîne nesoluționată. Îndeosebi în situația în care nici Guvernul și nici deputații nu garantează menținerea acestor alocații și pentru anii viitori.
Mai mult, problema corelării mărimii pensiei cu mărimea cuantumului minimului de existență se propune a fi soluționată prin alocații unice limitate în timp sau, cum s-a propus prin alt proiect de lege - prin indexarea diferențiată a pensiilor. Astfel, nici una din măsurile propuse nu vor conduce la corelarea de facto a mărimii pensiei cu nivelul minimului de existență. Iar dacă mai luăm în calcul ritmurile de creștere a prețurilor de consum, care doar în anul 2012 a constituit 17,7% , atunci putem constata că nici acea idexare anuală a pensiei, care pentru anul curent va constitui peste 8%, nici decizia de suplimentare a pensiilor mai mici de 1300 lei cu 50-90 lei, nu vor soluționa problema nivelului de trai a pensionarilor.
Problema asigurării unui nivel decent de trai pensionarilor din Republica Moldova poate fi soluționată, după cum am remarcat și anterior, doar prin adoptarea conceptului de stabilire a cuantumul minimului de existenţă, aprobat prin lege drept bază de calcul a salariului minim garantat de stat şi a pensiei minime pentru limita de vîrstă, cît şi la determinarea mărimii burselor, indemnizaţiilor şi a plăţilor sociale şi la formarea bugetului public naţional. Iar pentru atingerea acestui scop, salariul minim şi pensia minimă pentru limita de vîrstă urmează a fi majorate pe etape pînă la atingerea valorii minimului de existenţă. Co-raportul salariului minim, pensiei minime pentru limita de vîrstă şi minimului de existenţă pentru fiecare an financiar urmează să fie stabilit în legea bugetului de stat pentru fiecare an respectiv.
Părinţii noştri, oamenii în vîrstă merită o atitudine demnă din partea gruvernanţilor, merită respectul și suportul necesar din partea statutului, iar statul este obligat prin Constituție să-și onoreze aceste angajamente.