Valeriu Cosarciuc la Moldova 1: Gospodăriile ţărăneşti trebuie să plătească un impozit agricol mai mic
Acest proiect va permite să avem o contabilitate mai simplificată, pentru gospodăriile țărănești, va fi plătit un singur impozit, deci va exista o claritate, ceea ce va simplifica procedura de raportare și de plată a acestor impozite.
Este de menţionat că Guvernul a venit cu o cotă de 3,5 bal/ha, ceea ce ar însemna că gospodăriile țărănești ar trebui să plătească de două ori mai mult decît plătesc acum. Federația Fermierilor a propus ca pentru gospodăriile țărănești să avem un impozit unic de 1, 85 lei bal/ha, deoarece ele nu sînt plătitoare de TVA. Prin urmarei ţăranii sînt nevoiți ca această Taxă pe Valoare Adăugată să o introducă în costurile pentru producția pe care o are. Astfel, veniturile gospodăriilor țărănești sînt mult mai mici decît veniturile gospodăriilor mai mari plătitoare de TVA. Dacă efectuăm un calcul foarte simplu, ajungem la concluzia că impozitul unic pentru gospodăriile țărănești trebuie să fie 1, 85 lei bal/ha
Calitatea solului influiențează la calcularea acestui impozit, dar de obicei se calculează la bonitatea medie, care în Republica Moldova este de 64 de baluri, însă cu toate acestea gospodăriile țărănești trebuie să plătească nu mai mult de 1, 85 lei bal/ha.
Proiectul de lege prevede două plăți, adică pînă la 1 noiembrie și pînă la 1 decembrie, ca producătorii agricoli să-și poată finaliza anul agricol.
Este cel mai important să atragem atenția nu la ceea cît vor aduce acești bani la buget, dar cum se vor simți producătorii agricoli, fiindcă trebuie să recunoaștem că agricultura este motorul relansării economiei naționale și ea contribuie la dezvoltarea altor ramuri cum ar fi procesarea, comerțul, alimentația publică
Noi am discutat și cu reprezentanții FMI și am adus argumente că în Republica Moldova TVA trebuie să fie mai mică decît cea care s-a propus de 20%, dar și impozitul în agricultură trebuie să fie unul rezonabil care să contribuie la stimularea dezvoltării ramurii.