PPRM insistă pentru alegerea președintelui prin vot direct dar acuză fățărnicia inițiatorilor unui referendum

 PPRM insistă pentru alegerea președintelui prin vot direct dar acuză fățărnicia inițiatorilor unui referendum

PPRM a urmărit  cu multă preocupare  evoluția evenimentelor și procesul decizional  asupra  solicitării  Curţii Constituionale de a cataloga drept legală  organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent. Potrivit autorilor sesizării, în cadrul plebiscitului cetăţenii ar fi urmat să  se pronunţe  asupra alegerii președintelui ţării  prin vot direct.


Aşa cum s-a văzut bine, Curtea Constituțională s-a pronunţat împotriva organizării acestui referendum, oferind în acelaşi timp motive clare prin care îşi argumentează decizia.


PPRM  califică iniţiativa celor două formaţiuni politice, PLDM și PLR, drept  formală şi manipulatorie. Iniţiativa înaintată  Curţii Constituţionale  comportă evidente  erori grave şi încălcări banale de formulare a întrebărilor, ceea ce ne face să constatăm că autorii ei nici nu au dorit un răspuns pozitiv, ba chiar s-au temut de o eventuală admitere a organizării acestui referendum.


PLDM și PLR, ca formațiuni politice guvernamentale, au avut patru ani la dispoziție să rezolve această adevărată prioritate a cetățenilor moldoveni. Faptul că nu au făcut-o până acum e o dovadă în plus a fățărniciei lor.


În plus, inițiativa celor două formațiuni politice a fost și o tentativă clară de  însuşire a unui efort care nu le aparţine.


PPRM este primul și singurul partid care a inițiat o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituției în privința alegerii președintelui țării prin votul direct al tuturor cetățenilor. Dovada succesului acestei inițiative a partidului nostru sunt cele peste 150 000 de semnături strânse într-o scurtă perioadă de timp.


Soluția PPRM pe care o vom promova cu prioritate în viitorul Parlament va fi cea a modificării Constituției în sensul alegerii președintelui prin vot direct, nu printr-un referendum care s-a dovedit greu de organizat, ci chiar printr-o decizie și voință politică ale forului legislativ suprem. 


În situaţia în care majoritatea cetăţenilor ţării optează pentru alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct, promovarea  acestei schimbări îi cere clasei politice  responsabilitate, sinceritate şi mobilizare, dar nicidecum o simplă bifare în registrul partidelor  preocupate de soarta poporului. Sîntem siguri  că în alegerile care  se apropie,  toate aceste  false preocupări vor fi taxate dur, iar autorii  lor se  vor alege cu calificativele pe care le merită.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<