PPRM acuză puterea de încălcarea principiului reprezentativității poporului

PPRM acuză puterea  de încălcarea principiului reprezentativității poporului

În contextul deciziei privind asumarea repetată  de către Guvern a responsabilității politice în fața Parlamentului Republicii Moldova asupra unui pachet de legi importante pentru producătorii agricoli și pentru securitatea financiară a statutului nostru, Partidul Popular din Republica Moldova constată că alianța de guvernare a compromis în modul cel mai brutal  un șir de principii fundamentale, care, pînă la moment, au fost respectate cu sfințenie de partidele aflate la guvernare în Republica Moldova.


În acest mod, Alianța de guvernare parlamentară a încălcat principiul reprezentativității poporului în forul legislativ al Republicii Moldova. Deputații, aleși pe listele de partid, și cărora cetățenii le-au acordat vot de încredere pentru a le reprezenta interesele, au votat în forul legislativ doar în interesul său propriu sau al celui de partidului.


Și mai grav, prin decizia de asumare a responsabilității politice, partidele din alianța de guvernare au sfidat principiul supremației legii, care declară că Republica Moldova este o republică parlamentară. Prin acceptarea repetată a asumării responsabilității politice a Guvernumlui, forul legislativ și-a demonstrat incapacitatea de a-și exercita mandatul, situație în care Președintele Parlamentului trebuia să declare dizolvarea Parlamentului.


PPRM constată că partidele din alianța de guvernare nu au ieșit din starea de război politic de la momentul venirii lor la putere, iar deciziile adoptate la finele mandatului impune   necesitatea reformării politice a statutului Republicii Moldova, în caz contrar cetățenii țării noastre riscă să rămîna fară țară.


PPRM, prin programul său, propune cetățenilor Republicii Moldova să opteze pentru reducerea numărului de deputați pînă la 71 și alegerea lor în Parlamentul țării în baza sistemului electoral mixt (deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50).


De asemenea , PPRM militează în continuare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova în mod direct de către popor și reamintește voința exprimată de cetățeni prin cele peste 150 000 de semnături pe care partidul le-a strâns pentru a susține această dorință.


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<