Alexandru Oleinic: Speculațiile cotațiilor valutare – batjocură a guvernării față de cetățenii care le-au acordat un vot de încredere.

Alexandru Oleinic: Speculațiile cotațiilor valutare – batjocură a guvernării față de cetățenii care le-au acordat un vot de încredere.

Situația de pe piața valutară, atestată de la începutul anului 2015, devine tot mai alarmantă în contextul indiferenței și lipsei de reacții din partea autorităților responsabile de domeniul financiar-bancar. Inițial, guvernul, prin refuzul său de a nu participa la majorarea capitalului social al Băncii de Economii cu o sumă de 80 milioane de euro, a cedat unica bancă de stat în favoarea unei terțe persoane, ca ulterior, peste un an, timp în care au fost acordate credite neperformante, scos capital în offshoruri, efectuate alte acțiuni ce au condus la falimentarea băncii, printr-o  decizie a Curții Supreme de Justiție, BEM revine din nou în proprietatea statului. În rezultatul acestui ”ping-pong” cu unica bancă a poporului, la finele anului 2014 de la Banca de Economii dispar peste 17 miliarde de lei, care fiind transferate unei alte bănci au ajuns în afara Republicii Moldova. Șirul evenimentelor care s-au derulat pe parcursul anului trecut, plus perioada de incertitudine post-electorală, care a alimentat speculațiile de pe piața valutară și deprecierea leului moldovenesc au adus Republica Moldova în pragul unei crize financiar economice profunde – deprecierea valutei naționale cu peste 40 la sută; majorarea prețului la carburanți (energie electrică și combustibil); dublarea prețurilor de consum la produse, mărfuri și servicii;  majorarea în lanț a prețurilor la produsele de larg consum și la medicamente; stoparea operațiunilor de export-import; și lucrul cel mai grav - la sărăcirea totală a cetățenilor țării noastre.


Din informațiile difuzate în presă, constatăm cu îngrijorare că anume cei care au adoptat deciziile de neparticipare la majorarea capitalului statutar al BEM și cei în mîinile cărora a ajuns BEM, se fac responsabili de situația creată aferentă deprecierii valutei naționale și diminuării cu aproape de 1 miliard dolari a rezervelor valutare ale statului.


Noua-veche guvernare, instaurată după alegerile parlamentare din toamna anului trecut, în loc să propună soluții, tratează problema creată cu aroganță și indiferență.  Pe de o parte, Guvernatorul Băncii Naționale declară că vinovați de situația creată sunt cetățenii Republicii Moldova, iar noul Prim Ministru în loc să propună un program concret de stopare a fenomenului de depreciere artificială a leului moldovenesc, vine cu declarații privind speculațiile de pe piața valutară. Guvernul trebuie să acționeze dur și eficient în apărarea drepturilor cetățenilor țării și a agenților economici, și nu doar în favoarea sistemului bancar.


În aceeași perioadă de timp, Banca Națională, în scopul redresării situației majorează  rata de bază a politicii monetare de la 8.5 la sută până la 13.5 la sută, măsura care a condus la scumpirea creditelor bancare și la insolvabilitatea mai multor agenți economici care au contractat credite în valută străină.


În pragul lucrărilor de primăvară, benzina cu cifra octanică A-95 s-a scumpit cu 60 de bani pentru un litru şi costă 17.05 lei, iar motorina s-a scumpit cu aproximativ 80 de bani pentru un litru şi se vinde la un preț de 16.35 de lei per litru. Inflația recapătă o traiectorie de majorare nefastă pentru toate bunurile de consum. Cetățenii se răsplătesc pentru schemele efectuate  în sistemul bancar. Totodată, băncile comerciale au acumulat venituri  din diferențele de curs de schimb valutar -  de 646 milioane lei. Fără comentarii!


În contextul celor invocate, PPRM califică acțiunile Guvernanților și ale autorităților responsabile de gestionarea situației de pe piața valutară drept o crimă împotriva cetățenilor și împotriva securității financiare a statului Republica Moldova. O atare situație nu mai poate fi tolerată. E timpul să vă opriți!


În opinia Partidului Popular, noua-veche guvernare este responsabilă de situația de criză creată în mod artificial pe piața valutară și în acest context, ar trebui să dea dovadă de responsabilitate politică în numele cetățenilor și să accepte, în mod de urgență, adoptarea următoarelor măsuri de stopare a crizei :


- Stabilirea prin lege a diferenței maxime a ratei de schimb a valutei naționale în raport cu valutele altor state;


-Garantarea depozitelor (plafonul care astăzi constituie  suma de doar 6000 lei) cu 20 mii de Euro, aceasta fiind suma minimă necesară pentru inițierea unei afaceri (în România spre exemplu, acest plafon este de 100 mii  Euro). Anume o astfel de garanție oferită de stat ar readuce încrederea cetățenilor în parcursul european al Republicii Moldova și va stimula investițiile în  economia  țării noastre.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<