,,Embargoul intern este mult mai periculos decît cel extern”

,,Embargoul intern este mult mai periculos decît cel extern”

PPRM trage incă un semnal de alarmă în privința situației din Agricultură din Republica Moldova. Agricultura trebuie să devină o prioritate pentru guvernare, iar acum este ,,Cenușăreasa Moldovei”.  De 20 de ani guvernanții se întrec în promisiuni, iar țăranii și fermierii noștri rămîn cu recolta pe cîmp.


Una din problemele acute este cea a compensațiilor. O parte din agenții economici au beneficiat de aceste compensații din plin, în timp ce cei mulți vor primi cel mult 10% din ceea ce li s-a promis. Am cerut Primului Ministru al Republicii Moldova să își asume răspunderea în fața Parlamentului și să vină cu modificări la Legea Bugetului pentru a mări fondul de subvenționare. Acest lucru nu se întîmplă și aceasta va genera o serie de proteste pentru ca vocea agricultorilor să se facă auzită.


Avem informația că există în Republica Moldova scheme frauduloase prin care se măresc costurile pentru utilaje și se fraudulează fondul pentru subvenționarea producătorilor agricoli. În acest sens, avem chiar și documente care au fost depuse la organele competente, de la care solicităm investigarea minuțioasă a cazurilor de fraudare desconspirate, cu informarea opiniei publice despre schemele prin care se sustrag banii din bugetul de stat și asigurarea  tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.


Criza merelor, mai acută ca niciodată în acest an, ne dezvăluie o înţelegere de cartel, dincolo de care producătorul de fructe se află în pragul unui faliment real, iar guvernarea încurajează preţuri mici de achiziţie de către fabricile de conserve şi mimează  acordarea de suport agricultorilor. Suportul promis s-a redus pînă la cote prin care nu se poate  amortiza efectele embargoului asupra  producătorilor de fructe. Ne întrebăm – cine va avea de căștigat din această ,,operaţiune de salvare a  mărului”? Producătorii de conserve? Guvernarea care stă în spatele unor false lozinci de sprijinire a agricultorului?


Dar ca să răspund la întrebarea “Unde sînt, pînă la urmă subvenţiile promise?” trebuie să înţelegem că actuala campanie electorală va costa partidele și candidații peste 500 milioane de lei. Dacă am direcționa acești bani din campania electorală către Fondul de Subvenționare, atunci țăranii și fermierii noștri ar fi mult mai fericiți! Ar fi cea mai mare contribuție pe care partidele politice pot să o aducă economiei și agriculturii Moldovei!


Partidul Popular urmăreşte cu atenţie şi problema legată de blocajele  instituite de Federaţia Rusă la exportul de carne din Moldova. Este adevărat că avem de a face cu o decizie politică, sau mai bine zis, geopolitică, care din păcate, o substiuie  cu uşurină pe cea economică, însă  mai grav este embargoul intern pe care îl avem în Moldova de mulţi mulţi ani şi care tinde să lichideze cu desăvărşire fermierii.  Cînd vorbim de embargoul intern ne referim la lipsa oricăror condiții pentru micii fermieri de a-și dezvolta afacerea, lipsa oricăror condiții pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să înființeze o afacere la noi în țară și nu în ultimul rînd lipsa oricăror condiții pentru a ne face un viitor aici, la noi acasă.  Nu se află într-o situație mai bună nici producătorii autohtoni de carne, din moment ce exportul de carne este de 18 milioane, iar importul este de peste 48 mil. Deci avem piață internă, dar din cauza acestui embargou intern nu sunt create condițiile pentru cei care produc aici în țară.


Fermierii și țăranii sunt foarte nemulțumiți. Sunt lăsați baltă cînd au mai multă nevoie de ajutor. Anunțăm că MĂRUL, care este simbolul formațiunii noastre, va deveni SIMBOLUL PROTESTELOR ȘI AL SCHIMBĂRII. Vom mobiliza fermierii pentru o serie de proteste în Chișinău.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<