Partidul Popular: Asumarea răspunderii politice a Guvernului asupra principalelor legi discreditează grav instituțiilor statului Republica Moldova

Partidul Popular: Asumarea răspunderii politice a Guvernului asupra principalelor legi discreditează grav instituțiilor statului Republica Moldova

Președintele țării a promulgat legea cu privire la bugetul de stat. Singura speranță era ca  șeful statului să respingă acest important document, după ce guvernul și-a asumat răspunderea în fața legislativului, ignorînd orice încercare a societății de a se pronunța asupra proiectului de lege și neglijînd importanța pe care o are această constituție a economiei pe fundalul unei situații politice, economice și sociale  extrem de complicate.


Urmărind cu atenție activitatea actualului guvern minoritar, votat de actuala coaliție parlamentară, se creează impresia lipsei totale de responsabilitate a instituțiilor statului și discreditării intenționată a imaginii Republicii Moldova.  La jumătate de an de la venirea actualei guvernări la putere în loc de discuții serioase asupra principalelor legi ale statului – politica fiscală și bugetul de stat – din nou asistăm la asumarea răspunderii politice a Guvernului asupra acestor proiecte importante pentru securitatea economică și financiară a statutului nostru.


De ce s-a procedat așa în condițiile în care avem un Parlament funcțional și toți funcționarii de rang înalt sunt în fotolii?


Deoarece, actuala guvernare nu dorește ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască adevăratele ei intenții și nu poate recunoaște adevărata stare de lucruri din economie și societate în preajma alegerilor locale. Deoarece actuala guvernare,  prin acceptarea răspunderii politice a Guvernului, încearcă să ascundă adevăratele lor intenții – de a pune pe umerii fiecărui cetățean povara tuturor datoriilor statutului nostru, care au fost acumulate prin deciziile si cu semnăturile lor.


Astfel, în loc să asigure suport suport economiei naționale, actuala guvernare falimentează sistemul bancar, care, de facto  finanțează dezvoltarea economică prin creditarea agenților economici.


În loc de majorări de pensii și salarii,  actuala guvernare întroduce și mai multe , și mai mari impozite pentru cetățenii care activează în Republica Moldova. Și -  mai nou – în loc de proiecte de atragere a remitențelor în economie națională, au avut intenția de a impozita banii trimiși copiilor ți părinților de către cei care muncesc în afara țării.


În scopul majorării de venituri la bugetul de stat – actuala guvernare va impozita și indemnizațiile angajatului pe care statul este obligat să i le acorde la concediere.


Și toate aceste măsuri de rînd cu criza în care intră Republica Moldova - sectorul bancar destabizat, un deficit bugetar enorm și un nivel minim al rezervelor valutare, plus lipsă totală de încredere a populației  în bănci și în moneda națională – pun în pericol stabilitatea și securitatea economică a țării noastre. 


PPRM în repetate rînduri a atenționat despre necesitatea adoptării unui nou model de dezvoltare a țării noastre, bazat pe o politică fiscală de durată pe un termen de 5 ani,  care va da un semnal pozitiv pentru investiții și va contribui la dezvoltarea afacerilor.


Reformarea sistemului fiscal în vederea unificării funcțiilor și instituțiilor abilitate cu funcții de colectare a impozitelor.


Majorarea bazei impozabile prin introducerea impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice și juridice;


Măsuri de susținere a producătorului autohton și exporturilor —prin aplicarea taxei zero și zero impozite la importul de utilaje și tehnologii avansate;


Măsuri de susţinere a agricultorilor și a gospodăriilor țărănești  - prin aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit pentru gospodăriile țărănești (întreprinderi micro) pe o perioada de cinci ani.


Pentru dezvoltarea mediul de afaceri întreprinderile mici și mijlocii care vor asigura angajarea în cîmpul muncii nu mai puţin de cinci persoane  - scutiri la  plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani. Doar așa  vom reuși să scoatem economia din tenebru. Practica mai multor țări a demonstrat acolo unde  impozitele sînt  moderate – impozitele le plătesc toți.


Subvenţionarea agriculturii la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale,  procurării de animale și construcției fermelor zootehnice.  


Susținerea   și dezvoltarea afacerilor la sate -  prin compensarea a 70 de procente din valoarea investiției la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.


PPRM condamnă iresponsabilitatea manifestată de actuala guvernare față de statul Republica Moldova și cere respectarea voinței majorității populației care a pledat pentru un viitor european al țării noastre.


 


 


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<