Alexandru Oleinic: Haz de necaz - un Președinte de țară tras la sorț

Alexandru Oleinic: Haz de necaz - un Președinte de țară tras la sorț

După multiplele încercări ale societății civile de a impune clasei politice aflată la guvernare modificarea procedurii de numire/alegere a Președintelui Republicii Moldova, exprimate și în sondaje, și la proteste, chiar și după Hotărîrea Curții Constituționale privind revenirea la alegerea Președintelui țării prin vot direct, din nou am devenit martorii unui spectacol al absurdului în forul legislativ al țării. În loc de respect și responsabilitate, atît clasa politică de la guvernare, cît si exponenții puterii din instituțiile statului de drept, prin deciziile lor,  ne demonstrează lipsa de respect față de Constituția Republicii Moldova și față de poporului ei.

Discuțiile de ieri din Parlamentul Republicii Moldova asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Electoral în corespundere cu Hotărîrea Curții Constituționale privind revenirea la alegerea președintelui țării prin vot direct, insistența și graba cu care se propune ajustarea Codului Electoral cu prevederi care, de fapt, sfidează prevederile Constituției Republicii Moldova - ne readuc la situația în care cei aflați la putere interpretează legea după bunul lor  plac. Propunerea ”de a alege Președintele de țără prin tragerea la sorț”, în cazul în care doi candidați la funcția de Președinte al țării au obținut același număr de voturi și în primul tur – este dovada iresponsabilității și este pur şi simplu absurdă. Este dovada substituirii voinței poporului cu voința celora care vor gestiona procesul electoral.  Deoarece, în loc de proceduri clare și conforme voinței poporului se continuă crearea unui permanente stări de haos  în legislația Republicii Moldova.
Iar graba în care a apărut acest proiect și a fost examinat se înscrie perfect cu decizia Curții de Apel Chișinău privind anularea deciziei CEC referitoare la referendum și cu reacția  demnitarilor europeni  privind reformele în justiție – ”Am ajuns la răscrucea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Învestitorul semnalează despre două aspecte de bază- . nivelul corupţiei şi acesul la justiţie.”
Republica Moldova  își va recăpăta  imaginea și încrederea cetățenilor și comunității internaționale doar prin  RESPECT față  de Legea supremă  și  prin CONFORMARE  voinței poporului -   87 la sută îşi doresc alegerea directă a Preşedintelui ţării, iar  89 la sută îşi doresc reducerea  numărului de deputaţi şi se pronunţă pentru anularea imunităţii parlamentare a deputaţilor.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<