Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme și investiții, dar nu să fie transformată în cerșetoare

Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme și investiții, dar nu să fie transformată în cerșetoare

La o scurtă analiză a datelor statistice privind starea economiei naționale constatăm că starea de lucruri continuă să degradeze, economia devenind tot mai dependentă de factorul politic. Iar politicul, în loc de reforme, măsuri de creditare a economiei și de atragere a investițiilor se preocupă de schimbarea sistemului electoral și alte activități în scopul de a se menține cu orice preț la putere.

Pe fundalul stabilității despre care ne vorbește guvernarea, rezultatele înregistrate ne vorbesc despre altceva: diminuarea producției   industriale  cu 1,3% la finele anului 2016 și cu 9,3% de la începutul anului ne denotă că în țara noastră, practic, nu se mai produce nimic. Volumul investiţiilor au înregistrat  o descreştere de 17,6%, fapt ce a influențat diminuarea  lucrărilor de construcţii-montaj cu 13,8%.Volumul serviciilor de transport s-a micșorat cu 1,6%.  Bugetul Public Național înregistrează un deficit de 2,5 miliarde lei, datoria de stat a atins cel mai înalt nivel - 50 de miliarde lei.

Cert este, că economia națională nu va mai putea să reziste, în condițiile în care guvernarea nu va realiza reformele asumate și nu va prioritiza alocarea mijloacelor bugetare sectorului agricol, care este unicul sector care aduce plus valoare la creșterea Produsului Intern Brut.

 Scăderea activității de creditare  a economiei  cu 7,4% pe parcursul anului trecut ne denotă faptul că sectorul bancar din Republica Moldova continuă să activeze doar în interes propriu și la fel denotă lipsa de strategii de cooperare dintre stat și sectorul bancar, prin care de fapt sunt transferați banii concetățenilor noștri care muncesc în afara țării.

Vorbind de reforme, guvernarea, prin acțiunile sale cu caracter politic, a adus economia Republicii Moldova  la o dependență totală de factorul politic. La orice deviere de la angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere și cu partenerii de dezvoltare, este  penalizată economia, care se lipsește de investiții și de piețe de desfacere; sunt penalizați cetățenii deoarece nu reușesc să facă față creșterii de prețuri la tarife, servicii și produse.

Cei care timp de opt ani de zile ne-au promis o Moldovă  prosperă, au transformat-o în cerșetoare. Astăzi Republica Moldova mai poate supravețui doar dacă vom avea suport financiar din exterior de la donatori, dacă cei placați la muncă în afara țării vor  mai avea cui trimite bani acasă. Dacă nu schimbăm starea de lucruri, CINE va fi cel care va răspunde?

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<