Alexandru Oleinic despre pomulgarea Legii privind produsele petroliere și despre bunul simț

Alexandru Oleinic despre pomulgarea Legii privind produsele petroliere și despre bunul simț

 

La 5 mai, după mai bine de un anu și jumătate  de la înaintarea inițiativei legislative de modificare a Legii privind piața produselor petroliere nr.461 din 30.07.2001 (ianuarie 2020) și după  o lună de ”păfuire” prin birourile Preșidinției, șefa statului, Maia Sandu, a promulgat, cum o mai numesc, legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Ținînd cont de ultimele evoluții pe piața petrolieră din țară, când prețurile la carburanți creșc mai repede decât  veniturile populației – este un lucru îmbucurător. Mai mult, și președintele țării recunoște ceea ce am menționat pe tot parcursul celor un an și jumătatei - „necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege vine ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră... Scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate.”

 

Dar modul în care a fost prezentat actul de promulgare a legii, trezește nedumeriri și  unele confuzii... Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale se indică că legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați...” – o constatare, care m-a frapat  și m/a nedumerit  atât ca autor al inițiativei legislative, cât și deputat. Din momentul abordării subiectului, în ianuarie 2020, am îndemnat în nenumărate rânduri colegii, instituțiile regulatorii, etc să se implice în proces pentru a elabora un act normativ care va soluționa problema. Aceste îndemnuri au fost abordate diferit – unii venind cu abordările sale, alții cu amendamente, cu sugestii... Mai mult, un grup de deputați de la PAS, în martie curent, a înaintat un proiect similar de lege, care conținea prevederi identice, expuse, evident, în altă formă, - dar în cele din urmă Comisia economie, buget și finanțe nu a susținut proiectul, indicând că unul similar deja este în proces legislativ. Nu vreau să cred că acest fapt a dus la unele ”gelozii politice”, deoarece atât scopul inițial, cât și cel final a fost unul - limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. 

 

Desigur, acum, când am intrat în fiebra alegerilor parlamentare, orice subiect va fi tratat/prezentat poenind de la interesul de partid. Așa-i politica, în special cea moldovenească. În cazul dat, indiferent de evoluțiile politice, ANRE trebuie în cel mai scurt timp să elaboreze o metodologie nouă care va permite stabilirea unor prețuri cât mai juste la benzină și motorină, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts), acestea find calculate odată la 14 zile, la litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată.  

 

Sunt de acord cu șeful statului, că „promulgarea legii este un semnal dat jucătorilor de pe piață, instituțiilor menționate și politicienilor care apără interesele unor grupuri că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate” și în viitor nu vom avea majorări de prețuri spontane și nejustificate. Iar ulterioarele modificări ale legilației din domeniu, despre necesitatea cărora am vorbit nu o singură dată, vor fi realizate în strictă corespundere cu interesul consumatorului și statului, nu din cel de partid, grup sau apartenență politică.

                Îmi permit să atenționez în același timp, pornind de la experiența pe care am acumulat-o de-a lungului întregului parcurs politic, că  în actuala campanie electorală vom fi tentațI să  facem uz de toate mijloacele pentru a șlefui și a scoate la vedere imaginea  pretendenților la mandatul de deputat.  E bine să o facem  ținînd seama de anumite limite, de bunul simț și de  sincera dorință a cetățeanului de a i se oferi mai puțin noroi și mai multe  gînduri  și fapte bune dincolo de care această țară ar avea pace, bunăstare și viitor.

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<