Pentru ca pompa să nu umfle prețul

Pentru ca pompa să nu umfle prețul

 S-au  fluturat drapele poitice și s-au expus lozinci în fața Guvernelor și sub geamurile ANRE, cerîndu-se să se facă ordine pe piața produselor petroliere. S-au făcut amenințări cu blocări de drumuri în cazul în care… Dar prețurile la  carburanți au continuat să crească, fără ca  cineva să insiste cu explicații de ce cresc, cum se stabilesc ele, cine le stabilește și ce urmează în zilele care vin.

         Da, pînă la urmă  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a văzut obligată să-și revadă abordările înregimentîndu-și capacitățile în vederea elaborîării unei noi metodologii de calcul a prețurilor. Înainte de toate acestea, însă, a existat o inițitivă care nu s-a născut în Birouri politice sau la Consilii Naționale, dar care a venit de la un singur deputat. Alexandru Oleinic, deputat independent, care reușește să promoveze idea  revederii metodologiei prin care s-ar aduce claritate pe piața ptrolieră și prin care  omul de la volan  să nu se simtă nedreptățit cel puțin în cele cinci minute cît durează alimentarea automobilului pe care îl conduce. Facem această precizare fără a ne asuma  careva  sarcini de natură electorală, pentru că, în calitatea sa de deputat independent, dar și de  conducător al unei formațiuni politice, Oleinic nu  se va regăsi în buletinul de vot.  Deci  promovarea  inițiativei de  modificare a metodoligiei de calcul a prețurilor la carburanți nu are  dedesubturi electorale, deși  pe ici-colo, se întrezăresc unele formațiuni care afișează o oarecare preocupare de cetățeanul de lîngă pompă.

         Ei bine, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică  a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, La ședință au participat și petroliștii, iar  documentul intră în vigoare joi, 1 iulie. Deși  mai e ceva timp, pînă la data respectivă prețuirile nu pot fi schimbate. După decizia ANRE, s-a simțit  o ușoară îngrijorare a unor, să le zicem, observator pe piața produselor petroliere, aceștia fiind de părerea că  că marja comercială specifică la produsele petroliere principale nu acoperă cheltuielile minime necesare ale societăților petroliere, nemaivorbind de profit, suportând pierderi. Tot  ei  constată că,  companiile petroliere vor avea nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a-și aduce sistemele informaționale IT în conformitate cu prevederile metodologiei. Noi însă constatăm un exces de zel și chiar un fel de îngrijorare nefondată, așa cum, la capacitățile pe care le au, companiile respective se pot adapta într-o singură noapte. Cu atît mai mult cu cît, inițiativa  privind modificările a fost înregistrată acum un an și jumătate, ceea ce înseamnă că, pentru a se  acomoda, petrolitii au avut  la dispoziție mai multe nopți.

Mai puțină milă, dar mai multă determinare și clarviziune se  întrevăd în concluzia făcută de   Ștefan Creangă, director al ANRE. Acesta se arată nedumerit de faptul că, admițînd anumite riscuri, companiile petroliere trebuie să arate  clar dorința de a-și eficientiza  activitatea, inclusiv prin reducerea cheltuielilor pentru chiria unei stații de alimentare,  dar și prin alte metode. „Nu poate fi pusă ineficiența dumneavoastră pe spatele consumatorilor”, a adăugat Ștefan Creangă.

         În principiu, este firesc să existe  opinii diferite vis-à-vis de noile abordări privind formarea prețului la  carburanți. Ceea ce contează, însă, e ca prețul afișat la pompă să exprime  cît se poate de corect costurile, iar consumatorul  să plece de lîngă pompă fără să înjure pe cineva.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<