DECLARAŢIA PPRM: Impactul scumpirii motorinei asupra agriculturii Republicii Moldova

DECLARAŢIA  PPRM:  Impactul scumpirii motorinei asupra agriculturii Republicii Moldova

Partidul Popular din Republica Moldova califică recenta  majorare a preţurilor la carburanţi, în special la motorină, în pragul campaniei lucrărilor agricole de primăvară drept dovadă a indiferenţei guvernării faţă de  agricultura ţării. Este parte a unui procres de îngenunchere  şi distrugere a agriculturii Moldovei, un act de forţare a acestei părţi a societăţii să abandoneze  pămînturile şi să-şi caute bucata de pîine în afara ţării.


Creşterea preţurilor la carburanţi cu doar cîteva zile înainte de începerea campaniei de primăvară arată clar nu doar nepăsarea conducerii statului, dar şi mai grav, implicarea  guvernării într-un proces bine orchestrat de desfiinţare a sectorului de bază al economiei naţionale – agricultura – de sărăcire  definitivă a oamenilor, de distrugere a satelor şi transformare a Republiicii Moldova într-o ţară exportatoare a forţei de muncă.


PPRM subsemnează eforturilor societăţii civile şi demersurilor asociaţiilor de profil făcute în adresa Parlamentului şi Guvernului în vederea evitării situaţiilor în care creşterea preţurilor la pompă pune în gravă dificultate sectorul agricol. Este vorba despre liberalizarea pieţei produselor petroliere prin a li  se oferi entităţilor agricole dreptul de a importa carburanţi, ceea ce ar exclude intermediarii, iar odată cu ei şi o parte din costurile resurselor. Deşi această cerinţă a fost formulată de mai multe ori, ea rătăceşte încă prin sertarele guvernării. Între timp s-au produs deja mai multe creşteri de preţuri, agricultorul a suportat lovituri foarte grele, iar nouă nu ne rămîne decît să credem că  printre profitorii  creşterii preţurilor la produsele petroliere se regăsesc şi guvernanţii.


În acelaşi scop - facilitarea activităţii de întreprinzător cu admiterea unor companii noi pe piață, reduce cheltuielile operatorilor pe piaţa produselor petroliere – s-a propus excluderea  obligativităţii de a deţine de către importatorii de produse petroliere principale a depozitelor petroliere proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea produselor petroliere principale în volum minim de 5 mii m3, şi pentru importatorii de gaz lichefiat existenţa depozitelor proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea gazului lichefiat în volum minim de 150 m3.


Aşa cum agricultura este domeniul marcat mereu de un sufocant deficit de mijloace, s-a soilicitat şi excluderea  obligativităţii capitalului propriu în sumă de 8 mil. lei. Niciuna dintre propunerile respective nu a fost acceptată. Constatăm că puterea este de partea celor bogaţi, fapt dovedit prin promovarea unor politici prin care este favorizat un grup minoritar în defavoarea a sute de mii de ţărani şi fermieri care hrănesc această ţară.


Prin declaraţia de astăzi, reconfirmăm opţiunea PPRM privind modificarea Legii cu privire la  piața produselor petroliere, ceea ce va permite eliminarea barierelor de penetrare a pieței, dar și limitarea practicilor abuzive la formarea prețurilor, concomitent cu excluderea carențelor existente în mediul concurențial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea totală a pieței care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piață.


                       


10 martie 2014                                                                                                                                                             Serviciul de presă PPRM  

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<