Alexandru Oleinic: Miracolul de care are nevoie Republica Moldova

Alexandru Oleinic:  Miracolul  de care are nevoie Republica Moldova

Ultimile date statistice privind situația social -economică a Republicii Moldova ne descriu o stare de subexistență a economiei naționale, a bunăstării populației și a lipsei de protecție socială. Guvernările pro-europene aşa şi nu au reușit să facă față reformelor necesare pentru a readuce Republica Moldova pe calea dezvoltării.
Astfel, scăderea dramatică a principalilor indicatori macraeconomici - Produsului Intern Brut cu 0,5 puncte în 2015, exporturilor și importurilor cu 20,9% și respectiv cu 23%, plus descreșterea sectorului industrial (minus 3,8%) și a sectoruluiagrarcu minus 14%, de rînd cu creşterea inflaţiei pînă la 10,3% - vorbeşte  despre necesitatea schimbării urgente a conceptului de dezvoltare economică a țării, un concept bazat pe prioritățile naționale, dar nu pe interesele personale.
Situația inedita  din sectorul bancar, ca rezultat al jafului miliardului, plus diminuarea masei monetare care, la rîndul său a provocat diminuarea depozitelor în valută străină (circa 10%) şi a creditelor acordate econominiei naţionale  cu peste 4 la sută -  estedovada lipsei de încredere a cetăţenilor în sistemul bancar din ţară şi lipsa unei stategii clare de susţinere financiară a sectorului economic din Republica Moldova. Dacă Guvernul şi Banca Naţională ar încheia Memorandumuri de creditare a economiei naţionale, dar nu de „jăfuire a populaţiei” pentru întoarcerea miliardului furat, țara nostră nu ar fi ajuns la situaţia jalnică de astăzi.
Dependenţa economiei naţionale de remitenţe, care, spre regret, din an în an sunt în descreştere (în 2015 cu 30 la suta faţă de 2014), diminuarea investiţiilor străine(cu10%) plus creșterea datoriei  de stat (interne şi externe) - ne denotă despre  lipsă de responsabilitate şi acţiuni din partea guvernării, iar în cosecinţă avem lipsă de încredere şi dialog cu partenerii de dezvoltare şi investitorii străini.
Iar starea de lucruri total incertă din sfera socială – diminuarea veniturilor salariale ale angajaţilor din cauza deprecierii monedei naţionale şi a inflaţiei, lipsa de măsuri de protecţie socială a populaţiei  - practic impune cetăţenii, dar şi mai grav, tinerii cu studii superioare să plece din ţară. Iar guvernarea în loc de măsuri de stimulare a angajării tinerilor specialişti în cîmpul muncii, anulează facilităţile acordate anterior agenţilor economici pentru antrenarea studenţilor şi angajarea în cîmpul muncii a tinerilor specialişti.
În concluzie, MIRACOLUL care ar putea salva Republica Moldova este o guvernare care să se conducă de voinţa poporului şi să guverneze pentru binele poporului său - un program de guvernare  bazat pe alocări de mijloace bugetare pentru sectoarele prioritare.Spre regret, cred,  acest lucru e posibil de realizat doar prin votul cetăţenilor.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<