Categorie: PPRM În Pressă

Alexandru Oleinic: Partidele care au obținut votul european al cetățenilor nu sînt în drept să-și trădeze electoratul

 Demisia Guvernului la nici 100 de zile de la investirea lui, vorbeşte despre o stare de panică a partidelor din Parlamentul Republicii Moldova, stare la care s-a ajuns ca urmare a partajărilor pe criterii politice, în corespundere cu interesele de  partide şi ale liderilor lor. În condițiile situației dezastruoase social – politice și economice la care s-a ajuns în Republica  Moldova, votul de ieri din Parlament este un vot împotriva poporului, tot el fiind şi  dovada lipsei de responsabilitate a forului legislativ. Ne convingem tot mai mult că parlamentarismul, ca formă de guvernare în țara noastră, s-a compromis și a adus statul la faliment. Clasa politică din Republica Moldova trebuie să conștientizeze acest adevăr. Acum este o ultimă șansă pentru partidele pro-europene de a-și onora cu demnitate promisiunile electorale și de a salva statul Republica Moldova.  Acum este momentul ca, pentru investirea unui guvern tehnocrat, profesionist și credibil acesta să scoată țara și cetățenii din sărăcie și haos, să recapte încrederea partenerilor de dezvoltare. Acum, partidele de la guvernare sînt obligate să realizeze angajamentele asumate si voința poporului –  Republica Moldova să devină un stat european. 

Alexandru Oleinic: Sub paravanul luptei cu corupția –se distruge economia și se sărăcește țara.

Lanțul evenimentelor din țara noastră, au deteriorat radical imaginea Republicii Moldova în plan intern și internațional – Moldova este privită ca o țara în decădere, cu cetățeni care continuă să fugă din  țară, în care  ” Oligarhii golesc băncile, îşi arestează concurenţii şi sunt acoperiţi de politica coruptă. În mod inevitabil, creşte furia poporului.” Cei care, sub paravanul luptei cu corupția, au numit și au demis guverne, au creat o stare de haos total, stare în care s-au furat miliarde  și s-a stopat activitatea economică a statului – trebuie să conștientizeze că anume ei sunt cei care au adus țara la această limită a disperării. În timp ce unele țări din Europa, Elveția spre exemplu reduc ziua de muncă pîna la 6 ore pentru  ”a mări productivitatea muncii și ca oamenii să fie mai fericiți” – Republica Moldova și cetățenii ei continuă  să fie martorii luptei cu marea corupție, care în loc să diminueze cazurile și proporțiile de corupție, le tot amplifică. Dacă în anul 2006, conform Raportului Transparency International  eram plasați pe locul 81 cu un indice al corupției de 3,2 puncte, atunci în 2014 țara noastră s-a plasat în grupul țărilor cu un risc înalt de corupție - locul 130  cu  un scor al indicelui corupției  de 6,4 de puncte. Dacă în 2006 printre cauzele corupției se remarcau – numărul mare de verificări executate de organele de stat; dublarea competențelor între organele de stat; instabilitatea economică și scăderea bruscă a economiei, lipsa încrederii în ziua de mîne și nivelul scăzut de salarizare - și după zece ani de ”luptă cu corupția” rămînem față în față cu aceleași probleme, doar că mult mai acute – povară mare a reglementărilor asupra economiei; un risc mare de luare de mită, lipsa de transparență în activitatea guvernului, economia prăbușită, prețurile în creștere și salariile devalorizate din cauza deprecierii monedei naționale. Paradoxul situației este, că pentru combaterea corupției prin realizarea reformelor în justiție, guvernarea noastră a beneficiat de 60 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Dar rezultate așa și nu avem. Cu certitudine, reprezentanții partidelor de la guvernare TREBUIE să puna în capul mesei  modele și programe de dezvoltare economică, NU PARTAJĂRI PE CRITERII POLITICE fără a lua în calcul potențialul candidaților. Banii care vin în țara noastră trebuie îndreptați în activități economice - nu prin constrîngeri dar printr-un parteneriat deschis și transparent. O guvernare poate reuși doar prin dezvoltarea activităților economice și grija față de popor.Țara are nevoie de un model nou de dezvoltare a economiei bazat pe supremația legii și climatul investițional. E timpul să conștientizați acest lucru.

Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular: Politicienii și partidele care au furat poporul trebuie scoși în afara legii.

După ce au jefuit poporul Moldovei prin intermediul celor trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – politicienii din actuala guvernare, sub pretextul  că ei acționează în numele poporului și viitorului european al țării, au creat un haos și dezmăț politic demonstrînd societății lipsa de responsabilitate și respect față de Constituție, legile și statul Republica Moldova. Anume ei, politicienii și partidele pe care le reprezintă - sunt vinovați de situația la care s-a ajuns - prin politizarea instituțiilor statului, prin partajările de funcții pe criterii politice, prin falsificarea alegerilor parlamentare și locale, prin coruperea alegătorului și prin interpretarea legilor în interesul de a se menține la putere cu orice preț. Lipsa de integritate morală, cinizm și minciună - acestea sunt metodele aflării la putere acelora, care au furat poporul său la toate nivelele: deputați, miniștri, primari, consilieri, funcționari. Și absolut  nimeni nu s-a întrebat - de unde vin zeci și sutele de milioane de euro cheltuiți în campaniile electorale?  Anume ei, reprezentanții partidelor de la guvernare trebuie să conștientizeze că votul cetățenilor pentru un partid sau altul a fost doar un credit de încredere, iar încrederea se obține prin ceea ce faci pentru poporul tău, prin respect și responsabilitate față de tot ce se încadrează în noțiunea de stat. Nu prin manipularea opiniei publice doar pentru a accede la putere și a realiza interesele înguste de partid și de grup din contul statului și ale cetățenilor, dar prin integritate morala și devotament. Fiind convins, că imaginea țării noastre și încrederea cetățenilor în statul Republica Moldova poate fi redobîndidă doar prin VICTORIA LEGII, îmi exprim ferma  convingere că toți cei care au comis și au fost complici la furtul miliardului de euro de la bănci, la furtul altor miliarde de lei prin intermediul întreprinderilor de stat, la furtul de sute de  milioane prin intermediul politicilor tarifare la energia electrică și gaze naturale, vor fi trași la răspundere. Iar partidele ale căror reprezentanți au contribuit la furturile acestea  trebuie scoase în afara legii pentru a oferi o lecție de moralitate întregii clase politice din țara noastră și a readuce Republica Moldova în cadrul legal, pe calea modernizării și dezvoltării sale.

Alexandru Oleinic: Demisia Guvernatorului BNM – o nouă crimă împotriva poporului și statului Republica Moldova

  Anunțul despre demisia Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei și al Vice – Guvernatorului, făcut tocmai în ajunul venirii  misiunii Fondului Monetar Internațional, care urma să înceapă negocierile asupra unui nou program cu FMI, nu poate fi calificată altfel decît  batjocora guvernării față de cetățeni și faţă de viitorul țării noastre. Noua-veche Alianță de guvernare în loc să asigure stabilitate politică, economică și socială, prin acțiunile și declarațiile sale, continuă să amplifice nemulțumirea și revolta în societate. Ultimele declarații ale Prim Ministrului privind creșterea cursului de schimb al valutei străine față de leul moldovenesc, costul noului contract cu compania Krol pentru continuarea investigațiilor miliardului furat și privind demisia Guvernatorului BNM   sînt dovada lipsei de responsabilitate și de unitate a echipei de guvernare. Se creează impresia, că guvernarea, în mod intenționat, provoacă revolta populară pentru a deplasa accentele de la situația dezastruoasă din economia națională şi din sistemul financiar-bancar – devalorizarea totală a veniturilor populației și lipsa de dezvoltare economică din cauza ratei înalte la creditele bancare. În plus, blocarea intenționată a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou Program, fapt care va bloca alocarea mijloacelor financiare din exterior pentru dezvoltarea Republicii Moldova, - este dovada minciunii și neseriozității actualei guvernări. Societatea a ajuns la limita răbdării, de aceea UNICA SOLUŢIE PENTRU REFACEREA CREDIBILITĂȚII guvernării democratice și pro-europene este să întoarceți miliardul furat poporului. Încetați să manipulați opinia publică cu investigații suplimentare pentru a stabili vinovații. Procurorul General și șeful CNA îi cunosc pe cei vinovați. Rămîne doar să întoarceți miliardul înapoi!  

Alexandru Oleinic: Ori facem schimbarea acum, ori ţara ajunge la faliment.

  "În situaţia care s-a creat astăzi în Republica Moldova, avem două şanse: ori facem o schimbare acum şi posibilitatea de a schimba ceva este prin intermediul noului guvern, ori atunci ţara ajunge la faliment, ceea ce ar însemna în primul rând, stoparea finanţării din partea partenerilor", a menţionat Alexandru Oleinic în cadrul unui interviu. În situaţia de faliment au trecut mai multe ţări. Există falimentul prin administrarea externă. Există falimentul prin responsabilitatea faţă de creditori. În situaţia noastră, datoriile sunt destul de mari, nimeni nu a dăruit aceşti bani pentru Republica Moldova. Aceasta înseamnă că noi vom trebui mai departe să cedăm ce ţine de politicile statului care pot fi implementate în funcție de necesităţile statului şi să mergem pe baza politicilor care vor fi cerute de către administratorii externi. Falimentul unei ţări este o procedură foarte serioasă şi o procedură foarte dureroasă pentru cetăţenii de rând, întâi de toate. Noi astăzi suntem la limită absolută, numai dacă ne uităm după alocările care vin din buget şi vedem care este situaţia în economie, cu atît mai mult cu cît am trecut printr-un an destul de dificil în agricultură. Noi avem probleme în toate domeniile. Astăzi în ţară nu există domenii în care să nu avem probleme serioase. "Actuala putere nu trebuie să se joace cu situaţia şi cu răbdarea cetăţenilor. Spiritul din piaţă la 6 septembrie arată că în Republica Moldova s-a ajuns la apogeul răbdării din partea cetăţenilor. Oamenii s-au adunat din dorinţa de a schimba într-adevăr ceva. Deja a ajuns răbdarea la limită", a specificat Alexandru Oleinic.  

Alexandru Oleinic: Alegerile parlamentare sunt necesare pentru a face schimbarea reală, dar trebuie să pregătim ţara pentru acestea.

“Revendicarea protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale în ceea ce priveşte organizarea alegerilor anticipate este necesară, dar pentru a desfășura alegerile anticipate, ţara trebuie pregătită”, a declarat Alexandru Oleinic în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. “Noi avem astăzi nevoie în ţară de o ramură a puterii independentă şi reală care într-un timp foarte scurt să înfăptuiască toate reformele necesare şi aceasta ar fi Guvernul Republicii Moldova, odată cu apariţia candidaturii unui prim ministru independent de politic, competent şi în strânsă legătură cu partenerii noştri de dezvoltare. Ca să ajungem la nişte alegeri corecte, curate şi transparente, trebuie să facem mai multe schimbări care ţin de Parlamentul Republicii Moldova. Cetăţenii astăzi, unindu-se, pot influenţa să mergem pe calea de a schimba, în primul rând, ca în fruntea guvernului să apară o persoană pregătită. Cetăţenii noştri care vor o schimbare trebuie să aprecieze cine ar fi candidatul la funcţia de prim-ministru în Republica Moldova în timpul cel mai apropiat. Acţiunile de protest pot să responsabilizeze actul de guvernare şi să facă o schimbare în actul de guvernare la modul real. Unica soluţie astăzi este un guvern nou, cu o echipă absolut neangajată politic, competentă, responsabilă, corectă şi de încredere pentru partenerii noştri de dezvoltare, care ar putea pregăti ţara în jumătate de an, un an, pentru alegeri anticipate corecte, transparente şi democratice”, a menţionat Alexandru Oleinic.    

Alexandru Oleinic: revendicărilre protestatarilor din PMAN sînt reale, atunci cînd ele au o finalitate.

În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Alexandru Oleinic, preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova, s-a referit la protestele organizate la 6 septembrie, menţionînd că odată cu venirea forţelor democratice în ţară, cetăţenii Republicii Moldova, se aşteptau la libertate şi stabilitate. Oamenii au aşteptat nişte schimbări reale, nişte reforme reale şi în justiţie, şi în mediul de afaceri, şi în politicile fiscale, politicile de dezvoltare a antreprenoriatului. Aceste lucruri însă nu s-au întîmplat, iar principala problema a fost lupta unor conducători de partide care au preluat puterea pentru funcţii, pentru controlul asupra domeniilor concrete, pentru monopolizarea domeniilor economice. Lupta pentru îmbogăţirea clanurilor politice concrete, aceasta a fost principala problemă de ce noi ne-am stopat timp de patru ani. Spiritul din piaţă la 6 septembrie, arată că cetăţenii s-au săturat, de aici vin şi revendicările protestatarilor, care sunt reale atunci când ele au o finalitate, ele sunt necesare toate. Ce s-a numit în revendicări toate sunt necesare.   Se cere alegerea preşedintelui de întreg poporul, ca să avem un segment al puterii independent, un segment al puterii care să reprezinte cetăţenii, nu politicul. Se cere rezolvarea problemei cu reforma în justiţie, demisia procurorului general, demisia conducerii CNA, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale. Toate demisiile acestea sunt consecinţele unor acţiuni care s-au întâmplat în ultimul an. Dacă vorbim de Banca Naţională, este aportul concret al Băncii Naţionale la furtul miliardului de euro. Dacă vorbim de procurorul general, noi vorbim de acele probleme care sunt acolo. Dacă vorbim de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, vorbim de consecinţele campaniei electorale, sunt televiziuni care 90% din tot eterul l-au consacrat unor partide concrete.   Noi ori avem concurenţă loială şi avem transparenţă, ori avem o dictatură de care totuşi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea. De aceea, revendicările ca să fie implementate, trebuie să fie o logică finală. Logica finală – Parlamentul trebuie să schimbe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, ca să putem avea acces la alegeri libere şi independente, trebuie să schimbe preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ca să avem drept la libertatea de exprimare, să schimbe procurorul general. Dar ca să ajungem la alegeri anticipate, ţara trebuie pregătită, a specificat Alexandru Oleinic.   Sursa: www.politik.md  

Alexandru Oleinic: Mai întîi întoarceţi poporului miliardele și apoi lichidaţi băncile!

  Recentele declarații ale guvernatorului Băncii Naționale privind lichidarea băncilor - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - în condițiile în care Banca de Economii deserveşte instituțiile publice și cetățenii Republicii Moldova, este o declarație iresponsabilă și provocatoare. Din nou se încearcă de a pune pe seama fiecărui cetățean costurile greșelilor și furturilor comise prin implicarea directă a instituțiilor statului şi a unor persoane cu funcții decizionale. Dacă e să luăm în calcul că BEM se află în administrarea specială a Băncii Năționale din toamna anului trecut, atunci cine sînt zombii? În loc de acțiuni concrete de redresare a situațiilor de la aceste trei bănci, Banca Națională, de rînd cu partidele aflate la guvernare, au admis furtul de miliarde de lei. Iar în loc de acțiuni de contracarare a furtului, sub paravanul negocierilor asupra unui nou memorandum cu Fondul Monetar Internațional, se propune lichidarea băncilor, care ne va costa încă 15 miliarde de lei, plus starea de panică a celor 2 milioane de deponenți și a celor 3 mii de angajați ai băncilor. Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova încă din anul 2007 ne semnalează despre necesitatea implicării mai serioase a statului în administrarea BEM, însă, din lipsa acestor acțiuni eficiente, s-a ajuns la lichidarea unicii bănci de stat. Iar planul despre care vorbește Guvernatorul BNM trebuia realizat pe parcursul perioadei de administrare specială, dacă s-a constatat neviabilitatea acestor bănci.  Decizia de lichidare a Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank este rezultatul unei guvernări iresponsabile a partidelor de guvernare, iar noi cetățenii așa și nu vom afla unde și la cine au plecat miliardele furate. Mai intîi intoarceţi miliardul de euro furat şi apoi lichidaţi băncile.  

Un sunet de clopoțel pentru Moldova

  Dragi elevi şi studenţi, stimaţi pedagogi şi părinţi. Astăzi, 1 septembrie, în toată Moldova clopoţelul sună începutul unui nou an de studii. Pentru unii dintre voi se deschide primul abecedar,  se scriu primele litere, pentru alţii – la cunoştinţele adunate pînă acum se vor adăuga altele.   Timpurile pe care le trăim, uşile care ni se deschid în faţă ne arată clar că viaţa, progresul, bunăstarea sînt de neconceput fără cunoştinţe. Sîntem încadraţi într-o  neîntreruptă competiţie, iar pentru a rezista, pentru a rămîne în plutonul fruntaş, trebuie să fim buni, să fim deştepţi, să putem genera idei. Cu prilejul noului an de studii ne exprimăm respectul pentru scumpii noştri pedagogi pentru tăria cu care stau drepţi în faţa prea multelor probleme pe care le au, făcîndu-şi  cu cinste datoria.  Într-un ceas bun şi note mari în viaţă.   Alexandru Oleinic, Preşedintele Partidului Popular.  

Alexandru Oleinic: Cinismul și agonia partidelor ” pro-europene” în lupta pentru putere

Actuala stare de instabilitate și haos politic, la care am asistat pe parcursul ultimilor cinci ani și care capătă un statut tot mai permanent în viața social-politică, provoacă doar dezgust și neîncredere totală faţă de  clasa politică și  liderii acesteia. Scandalurile și neînțelegerile sunt principalele caracteristici ale reprezentanților partidelor care au acces în Parlament și în consiliul municipal al Primăriei Chișinău. Chiar și în situația în care Republica Moldova riscă să intre în faliment, din cauza stopării finanțării externe, cînd unica ramură viabilă a economiei naționale – agricultura - se confruntă din nou cu efectele negative ale caniculei din vara aceasta, elita clasei politice, reprezentată prin partidele de la guvernare, care ar trebui să se implice cu responsabilitate în depășirea acestor situații - continuă să fie preocupată de partajări și reglări de conturi. În loc de discuții și dezbateri asupra planurilor anticriză și a priorităților programului de guvernare, liderii politici se dădau în spectacole de prost gust afișîndu-și meritele și averile. De la analize ale situațiilor de criză și ale celor mai eficiente programe de dezvoltare, am trecut la competiții cu afaceri și averi. O situație destul de tristă și dramatică pentru viitorul țării noastre și al copiilor noștri! Politicienii, care ar trebui să reprezinte elita societății și însuși statul Republica Moldova, de rînd cu miniștrii, care depun jurămîntul de credință statului și de respectare a Constituției Republicii Moldova, - sfidează neonorabil jurămîntul depus și interesul statului, discreditează și distrug instituțiile statului. În final – nu-și onorează nici promisiunile, nici electoratul – 80 la sută din cetățenii Republicii Moldova   care le-au acordat vot de încredere pentru parcursul europen al țării noastre și pentru un Președinte de țară ales de popor! E timpul să luăm aminte!
<