Categorie: Noutăți

Alexandru Oleinic: Republica Moldova poate fi salvată doar prin stabilirea unui consens politic larg

Criticile dure,  expuse de către comisarii europeni în adresa clasei politice de la guvernare din Moldova  – că ”au adus țara în prăpastie, clasa politică este  lipsită de integritate ” - că ”Nu există nici dorința de a combate corupția” şi  „Se trage de timp cu reformele.” – că  ” Nevoile populației nu sunt luate în vedere, reformele nu sunt implementate.”  -  sunt dovada realității dure a statului Republica Moldova, dovada eșecului clasei politice de la guvernare. Starea de lucruri la care s-a ajuns – stoparea finanțării externe, lipsa de investiții, buget fără venituri, lipsă de dezvoltare, populație sărăcită, plus criza politică permanentă – ar trebui să responsabilizeze clasa politică de la guvernare și să-i impună  să identifice punctul de pornire al dialogului politic și democratic. Chiar dacă aparent  cei care au constituit, au dizolvat și din nou încearcă să constituie o alianță pro europeană  se declară pro europeni,  în realitate sunt antrenați în dispute  controversate . Se creează impresia că starea de haos și instabilitate politică devine o normalitate pentru clasa politică din Moldova. Revenind la ideea că Moldova are nevoie de o clasă politică capabilă să refacă încrederea cetățenilor, clasa politică de la guvernare TREBUIE să se așeze la masa de discuții cu reprezentanții tuturor partidelor politice și parlamentare și extraparlamentare. Numai prin dialog și compromis vom salva Republica Moldova. Să nu uităm - clasa politică din Moldova a trecut printr-o asemenea experiență  și cu efortul tuturor partidelor politice,  s-a reușit salvarea Republicii Moldova în faţa pericolului pe care îl genera planul Kozac, salvarea de dictatură și uzurpare a puterii în stat. A venit momentul, cînd clasa politică trebuie să-și unifice forțele și potențialul în numele cetățenilor Republicii Moldova, lăsînd la o parte propriile interese și ambiții. Noi toți suntem cetățenii acestei țări și suntem în drept să ne decidem soarta. Nenorocul Republicii Moldova  este tocmai clasa politică de la guvernare, care nu va rămîne să trăiască în țara pe care au condus-o. Dar ce facem cu cei care vor să trăiască în Republica Moldova, care vor o țară dezvoltată și prosperă pentru ei şi pentru urmașii lor?  

Alexandru Oleinic: Partidele care au obținut votul european al cetățenilor nu sînt în drept să-și trădeze electoratul

 Demisia Guvernului la nici 100 de zile de la investirea lui, vorbeşte despre o stare de panică a partidelor din Parlamentul Republicii Moldova, stare la care s-a ajuns ca urmare a partajărilor pe criterii politice, în corespundere cu interesele de  partide şi ale liderilor lor. În condițiile situației dezastruoase social – politice și economice la care s-a ajuns în Republica  Moldova, votul de ieri din Parlament este un vot împotriva poporului, tot el fiind şi  dovada lipsei de responsabilitate a forului legislativ. Ne convingem tot mai mult că parlamentarismul, ca formă de guvernare în țara noastră, s-a compromis și a adus statul la faliment. Clasa politică din Republica Moldova trebuie să conștientizeze acest adevăr. Acum este o ultimă șansă pentru partidele pro-europene de a-și onora cu demnitate promisiunile electorale și de a salva statul Republica Moldova.  Acum este momentul ca, pentru investirea unui guvern tehnocrat, profesionist și credibil acesta să scoată țara și cetățenii din sărăcie și haos, să recapte încrederea partenerilor de dezvoltare. Acum, partidele de la guvernare sînt obligate să realizeze angajamentele asumate si voința poporului –  Republica Moldova să devină un stat european. 

Alexandru Oleinic: Sub paravanul luptei cu corupția –se distruge economia și se sărăcește țara.

Lanțul evenimentelor din țara noastră, au deteriorat radical imaginea Republicii Moldova în plan intern și internațional – Moldova este privită ca o țara în decădere, cu cetățeni care continuă să fugă din  țară, în care  ” Oligarhii golesc băncile, îşi arestează concurenţii şi sunt acoperiţi de politica coruptă. În mod inevitabil, creşte furia poporului.” Cei care, sub paravanul luptei cu corupția, au numit și au demis guverne, au creat o stare de haos total, stare în care s-au furat miliarde  și s-a stopat activitatea economică a statului – trebuie să conștientizeze că anume ei sunt cei care au adus țara la această limită a disperării. În timp ce unele țări din Europa, Elveția spre exemplu reduc ziua de muncă pîna la 6 ore pentru  ”a mări productivitatea muncii și ca oamenii să fie mai fericiți” – Republica Moldova și cetățenii ei continuă  să fie martorii luptei cu marea corupție, care în loc să diminueze cazurile și proporțiile de corupție, le tot amplifică. Dacă în anul 2006, conform Raportului Transparency International  eram plasați pe locul 81 cu un indice al corupției de 3,2 puncte, atunci în 2014 țara noastră s-a plasat în grupul țărilor cu un risc înalt de corupție - locul 130  cu  un scor al indicelui corupției  de 6,4 de puncte. Dacă în 2006 printre cauzele corupției se remarcau – numărul mare de verificări executate de organele de stat; dublarea competențelor între organele de stat; instabilitatea economică și scăderea bruscă a economiei, lipsa încrederii în ziua de mîne și nivelul scăzut de salarizare - și după zece ani de ”luptă cu corupția” rămînem față în față cu aceleași probleme, doar că mult mai acute – povară mare a reglementărilor asupra economiei; un risc mare de luare de mită, lipsa de transparență în activitatea guvernului, economia prăbușită, prețurile în creștere și salariile devalorizate din cauza deprecierii monedei naționale. Paradoxul situației este, că pentru combaterea corupției prin realizarea reformelor în justiție, guvernarea noastră a beneficiat de 60 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Dar rezultate așa și nu avem. Cu certitudine, reprezentanții partidelor de la guvernare TREBUIE să puna în capul mesei  modele și programe de dezvoltare economică, NU PARTAJĂRI PE CRITERII POLITICE fără a lua în calcul potențialul candidaților. Banii care vin în țara noastră trebuie îndreptați în activități economice - nu prin constrîngeri dar printr-un parteneriat deschis și transparent. O guvernare poate reuși doar prin dezvoltarea activităților economice și grija față de popor.Țara are nevoie de un model nou de dezvoltare a economiei bazat pe supremația legii și climatul investițional. E timpul să conștientizați acest lucru.

Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular: Politicienii și partidele care au furat poporul trebuie scoși în afara legii.

După ce au jefuit poporul Moldovei prin intermediul celor trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – politicienii din actuala guvernare, sub pretextul  că ei acționează în numele poporului și viitorului european al țării, au creat un haos și dezmăț politic demonstrînd societății lipsa de responsabilitate și respect față de Constituție, legile și statul Republica Moldova. Anume ei, politicienii și partidele pe care le reprezintă - sunt vinovați de situația la care s-a ajuns - prin politizarea instituțiilor statului, prin partajările de funcții pe criterii politice, prin falsificarea alegerilor parlamentare și locale, prin coruperea alegătorului și prin interpretarea legilor în interesul de a se menține la putere cu orice preț. Lipsa de integritate morală, cinizm și minciună - acestea sunt metodele aflării la putere acelora, care au furat poporul său la toate nivelele: deputați, miniștri, primari, consilieri, funcționari. Și absolut  nimeni nu s-a întrebat - de unde vin zeci și sutele de milioane de euro cheltuiți în campaniile electorale?  Anume ei, reprezentanții partidelor de la guvernare trebuie să conștientizeze că votul cetățenilor pentru un partid sau altul a fost doar un credit de încredere, iar încrederea se obține prin ceea ce faci pentru poporul tău, prin respect și responsabilitate față de tot ce se încadrează în noțiunea de stat. Nu prin manipularea opiniei publice doar pentru a accede la putere și a realiza interesele înguste de partid și de grup din contul statului și ale cetățenilor, dar prin integritate morala și devotament. Fiind convins, că imaginea țării noastre și încrederea cetățenilor în statul Republica Moldova poate fi redobîndidă doar prin VICTORIA LEGII, îmi exprim ferma  convingere că toți cei care au comis și au fost complici la furtul miliardului de euro de la bănci, la furtul altor miliarde de lei prin intermediul întreprinderilor de stat, la furtul de sute de  milioane prin intermediul politicilor tarifare la energia electrică și gaze naturale, vor fi trași la răspundere. Iar partidele ale căror reprezentanți au contribuit la furturile acestea  trebuie scoase în afara legii pentru a oferi o lecție de moralitate întregii clase politice din țara noastră și a readuce Republica Moldova în cadrul legal, pe calea modernizării și dezvoltării sale.

Alexandru Oleinic: Stabilitatea Republicii Moldova o poate garanta doar un Președinte ales de popor

Situația social politică  la care s-a ajuns  în țara noastră, provocată de  instabilitatea politică din Parlamentul Republicii Moldova, de lipsa de responsabilitate și profesionalism ale persoanelor numite în funcții și de indiferența liderilor de partid față de soarta Republicii Moldova,   impune  societății   schimbarea  modului de guvernare în țara noastră. Regimul parlamentar de guvernare, care a provocat doar haos politic, economic și social, a distrus instituțiile statului  și a  stimulat uzurparea puterii în stat. S-a compromis.  Cetățenii Republicii Moldova doresc să aibă un Președinte ales de ei, care să le apere interesele și să le garanteze drepturile și libertățile fundamentale. În condițiile în care, guvernarea lucrează împotriva statului Republica Moldova și a cetățenilor lui – ea trebuie să plece.  Economia națională este adusă în prag de prăbușire totală cu scadere de 6% în a doua jumătate a anului 2015. Remitențele se reduc cu 35%, inflația a crescut pînă la 17%, deficitul bugetar a ajuns la 50% din Produsul Intern Brut. După  furtul miliardului de dolari din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, guvernarea continuă să jefuiască anual cetățenii   cu peste 150 de milioane de dolari prin tarifele la energia electrică și gaze naturale. Iar prin gestionarea proastă a întreprinderilor de stat –  cu încă 2 miliarde de lei. Lipsa de rezultate în soluționarea problemelor din sistemul bancar ale actualei guvernări a lăsat Republica Moldova fără un  acord cu Fondul Monetar Internațional, lipsind țara de suportul donatorilor și de investiții străine pentru dezvoltare. O țară cu o guvernare coruptă și cu o societate divizată este lipsită perspectiva de a se dezvolta și de viitor. Republica Moldova are nevoie de  stabilitate politică, care poate fi asigurată doar prin  respectarea principiului separării puterilor în stat, prin democratizarea instituţiilor statului şi crearea unui sistem de comunicare între putere şi societatea civilă, care să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice. Voința cetățenilor de a-și alege Președintele de țară trebuie respectată.

Alexandru Oleinic: Demisia Guvernatorului BNM – o nouă crimă împotriva poporului și statului Republica Moldova

  Anunțul despre demisia Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei și al Vice – Guvernatorului, făcut tocmai în ajunul venirii  misiunii Fondului Monetar Internațional, care urma să înceapă negocierile asupra unui nou program cu FMI, nu poate fi calificată altfel decît  batjocora guvernării față de cetățeni și faţă de viitorul țării noastre. Noua-veche Alianță de guvernare în loc să asigure stabilitate politică, economică și socială, prin acțiunile și declarațiile sale, continuă să amplifice nemulțumirea și revolta în societate. Ultimele declarații ale Prim Ministrului privind creșterea cursului de schimb al valutei străine față de leul moldovenesc, costul noului contract cu compania Krol pentru continuarea investigațiilor miliardului furat și privind demisia Guvernatorului BNM   sînt dovada lipsei de responsabilitate și de unitate a echipei de guvernare. Se creează impresia, că guvernarea, în mod intenționat, provoacă revolta populară pentru a deplasa accentele de la situația dezastruoasă din economia națională şi din sistemul financiar-bancar – devalorizarea totală a veniturilor populației și lipsa de dezvoltare economică din cauza ratei înalte la creditele bancare. În plus, blocarea intenționată a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou Program, fapt care va bloca alocarea mijloacelor financiare din exterior pentru dezvoltarea Republicii Moldova, - este dovada minciunii și neseriozității actualei guvernări. Societatea a ajuns la limita răbdării, de aceea UNICA SOLUŢIE PENTRU REFACEREA CREDIBILITĂȚII guvernării democratice și pro-europene este să întoarceți miliardul furat poporului. Încetați să manipulați opinia publică cu investigații suplimentare pentru a stabili vinovații. Procurorul General și șeful CNA îi cunosc pe cei vinovați. Rămîne doar să întoarceți miliardul înapoi!  

Alexandru Oleinic: Ori facem schimbarea acum, ori ţara ajunge la faliment.

  "În situaţia care s-a creat astăzi în Republica Moldova, avem două şanse: ori facem o schimbare acum şi posibilitatea de a schimba ceva este prin intermediul noului guvern, ori atunci ţara ajunge la faliment, ceea ce ar însemna în primul rând, stoparea finanţării din partea partenerilor", a menţionat Alexandru Oleinic în cadrul unui interviu. În situaţia de faliment au trecut mai multe ţări. Există falimentul prin administrarea externă. Există falimentul prin responsabilitatea faţă de creditori. În situaţia noastră, datoriile sunt destul de mari, nimeni nu a dăruit aceşti bani pentru Republica Moldova. Aceasta înseamnă că noi vom trebui mai departe să cedăm ce ţine de politicile statului care pot fi implementate în funcție de necesităţile statului şi să mergem pe baza politicilor care vor fi cerute de către administratorii externi. Falimentul unei ţări este o procedură foarte serioasă şi o procedură foarte dureroasă pentru cetăţenii de rând, întâi de toate. Noi astăzi suntem la limită absolută, numai dacă ne uităm după alocările care vin din buget şi vedem care este situaţia în economie, cu atît mai mult cu cît am trecut printr-un an destul de dificil în agricultură. Noi avem probleme în toate domeniile. Astăzi în ţară nu există domenii în care să nu avem probleme serioase. "Actuala putere nu trebuie să se joace cu situaţia şi cu răbdarea cetăţenilor. Spiritul din piaţă la 6 septembrie arată că în Republica Moldova s-a ajuns la apogeul răbdării din partea cetăţenilor. Oamenii s-au adunat din dorinţa de a schimba într-adevăr ceva. Deja a ajuns răbdarea la limită", a specificat Alexandru Oleinic.  

Alexandru Oleinic: revendicărilre protestatarilor din PMAN sînt reale, atunci cînd ele au o finalitate.

În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Alexandru Oleinic, preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova, s-a referit la protestele organizate la 6 septembrie, menţionînd că odată cu venirea forţelor democratice în ţară, cetăţenii Republicii Moldova, se aşteptau la libertate şi stabilitate. Oamenii au aşteptat nişte schimbări reale, nişte reforme reale şi în justiţie, şi în mediul de afaceri, şi în politicile fiscale, politicile de dezvoltare a antreprenoriatului. Aceste lucruri însă nu s-au întîmplat, iar principala problema a fost lupta unor conducători de partide care au preluat puterea pentru funcţii, pentru controlul asupra domeniilor concrete, pentru monopolizarea domeniilor economice. Lupta pentru îmbogăţirea clanurilor politice concrete, aceasta a fost principala problemă de ce noi ne-am stopat timp de patru ani. Spiritul din piaţă la 6 septembrie, arată că cetăţenii s-au săturat, de aici vin şi revendicările protestatarilor, care sunt reale atunci când ele au o finalitate, ele sunt necesare toate. Ce s-a numit în revendicări toate sunt necesare.   Se cere alegerea preşedintelui de întreg poporul, ca să avem un segment al puterii independent, un segment al puterii care să reprezinte cetăţenii, nu politicul. Se cere rezolvarea problemei cu reforma în justiţie, demisia procurorului general, demisia conducerii CNA, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale. Toate demisiile acestea sunt consecinţele unor acţiuni care s-au întâmplat în ultimul an. Dacă vorbim de Banca Naţională, este aportul concret al Băncii Naţionale la furtul miliardului de euro. Dacă vorbim de procurorul general, noi vorbim de acele probleme care sunt acolo. Dacă vorbim de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, vorbim de consecinţele campaniei electorale, sunt televiziuni care 90% din tot eterul l-au consacrat unor partide concrete.   Noi ori avem concurenţă loială şi avem transparenţă, ori avem o dictatură de care totuşi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea. De aceea, revendicările ca să fie implementate, trebuie să fie o logică finală. Logica finală – Parlamentul trebuie să schimbe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, ca să putem avea acces la alegeri libere şi independente, trebuie să schimbe preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ca să avem drept la libertatea de exprimare, să schimbe procurorul general. Dar ca să ajungem la alegeri anticipate, ţara trebuie pregătită, a specificat Alexandru Oleinic.   Sursa: www.politik.md  

Alexandru Oleinic: Un stat cu o clasă politică care nu acceptă profesioniști la conducere – este o țară lipsită de viitor.

  Epopeea cu desemnarea candidatului noii Alianțe de guvernare la funcția de Prim Ministru ne-a demonstrat din nou că lozinca de integrare europeană și de transformare a țării nostre într-un stat european  este doar o mască pentru politicienii de la guvernare. Un stat european poate fi numită acea țara în care a fi politician sau ministru înseamnă să fii un cetățean integru și profesionist, onest și responsabil. Anume aceste calități le-a întrunit Maia Sandu, fost candidat la funcția de Prim Ministru. Și doar în acest candidat cetățenii țării noastre au avut încredere și au pus  speranțe, că va schimba lucrurile spre bine. Vehemența cu care unii politicieni s-au opus numirii candidaturii Maiei Sandu la funcția de Prim Ministru și etichetările profesionalismului dumneaei au întrecut orice măsură a bunului simț și au provocat nedumerire față de policienii din Alianță. Dacă AIE 3 nu a acceptat un Prim Ministru cu o experiență de activitate în instituțiile internaționale, fiind și promotoarea reformei în educație, atunci care este mesajul actualei clase politice de la Guvernare pentru tinerii care studiază peste hotarele țării și pentru  cetățenii noștri care lucrează în afara țării și ani la rînd sînt chemați să se întoarcă acasă? Care este mesajul pentru tinerii care absolvesc facultățile din țară și doresc să rămîna acasă? Se pare că actuala guvernare pro-europeană este departe de realitatea în care trăiesc aici cetăţenii Moldovei și este preocupată  doar de propriul confort. Exponenţii guvernării  nu-și doresc nici reforme și nici nu-și fac griji de viitorul Republicii Moldova și de bunăstarea asestui popor. Ei vor continua să împartă...  

Alexandru Oleinic : Este timpul să vă asumați responsabilitatea guvernării

  Dacă e să facem abstracție de la contextul electoral, care capătă un statut permanent la noi în țară, se creează impresia că din nou suntem puși în situația de a alege și de a decide: Ce facem mai departe? Dezvoltăm sau falimentăm statul Republica Moldova? Cu o singură excepție – acum decizia le aparține doar liderilor de partide de la guvernare, pentru opțiunile europene votate de majoritatea cetățenilor. Noi, cetățenii Republicii Moldova, am optat prin votul acordat, pentru viitorul european al țării noastre. Acum este timpul liderilor de partide pro-europene să demonstreze societății și comunității internaționale, responsabilitate și angajare plenară. Situația la care s-a ajuns în Republica Moldova – lipsa democrației, deoarece nu este respectat principiul separării puterilor în stat; un nivel înalt al corupției, prin coruperea instituțiilor statului; lipsa dezvoltării economice și a nivelului de trai al cetățeanului – a aruncat statul nostru cu treizeci de ani în urmă. Economia națională nu are potențial de creștere, iar companiile de stat au înregistrat datorii de peste 40 miliarde de lei. Din cauza instabilității politicii fiscale, importurile și exporturile au scăzut dramatic. În primele 5 luni ale anului - doar  importul de automobile s-a redus cu peste 30 la sută,  fapt ce va diminua considerabil veniturile la bugetul de stat. Din cauza instabilității și fluctuației cursului de schimb al valutelor străine față de leul moldovenesc, prețul de import al benzinei s-a majorat cu 36%, iar prețul de vinzare al benzinei s-a  scumpit cu 2%. Aceste majorări se produc din nou în preajma începerii recoltării roadei de grîu, și așa compromisă din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Șirul scumpirilor abia începe. Iar lipsa de decizii responsabile din partea guvernării pentru situația din sectorul bancar - a condus la blocarea finanțării externe din cauza nesemnării Acordului cu Fondul Monetar Internațional. În aceste condiții, liderii partidelor de la guvernare sunt obligați să dea dovadă de responsabilitate politică și să realizeze următoarele: Formarea unei coaliții majoritare parlamentare, care să-și asume realizarea responsabilă a angajamentelor trasate în documentele de politici cu partenerii noștri de dezvoltare. Formarea unei echipe guvernamentale din profesioniști și specialiști cu experiență în domeniu, care cu adevărat să-și dorească realizarea reformelor necesare economiei naționale și societății. Finalizarea situației cu furtul de la cele trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank. Revizuirea strategiilor de dezvoltare a sectorului bancar și adoptarea cadrului legal necesar pentru majorarea fondului de garantare a depunerilor bănești și de diminuarea a ratei la creditele pentru dezvoltarea economică. Revizuirea propunerii de naționalizare a Băncii de Economii, realizarea căreia va pune pe umerii cetățenilor noi datorii de stat. Revizuirea politicii fiscale și a bugetului de stat pe anul 2015 și adoptarea unei politici fiscale pe o perioadă de 3-5 ani, care va asigura climatul investițional şi securitatea economico- financiară a statului. Adoptarea unui plan anticriză, care să identifice prioritățile din sistemul bancar, financiar (reguli clare de creditarea a economiei naționale, garantarea depunerilor);  de dezvoltare economică (suport inițiativelor de lansare a afacerilor, eliminarea barierelor din mediul de afaceri) și de garantare a unui nivel de trai corespunzător (garanții sociale celor angajați în cîmpul muncii și celor care au nevoie de suport din partea statului). NU CETĂȚENII TREBUIE SĂ SUPORTE EFECTELE CRIZEI, DAR CEI CARE AU ADUS ȚARA ÎN PRAG DE CRIZĂ! În caz contrar, UNICA NOASTRĂ SALVARE poate fi introducerea administrării externe de către partenerii noștri de dezvoltare, care au acordat în avans un suport considerabil guvernării pro-europene din Moldova.    
<