Alexandru Oleinic: Minimul de existenţă trebuie să devină fundamentul la orice calcul social în Republica Moldova

Alexandru Oleinic: Minimul de existenţă trebuie să devină fundamentul la orice calcul social în Republica Moldova

Amplificarea unei serii de reforme fiscal și sociale sunt principalele direcții de activitate pentru Anatol Arapu, proaspătul Ministruu de Finanțe al Republicii Moldova, a declarat Alexandru Oleinic, într-un interviu pentru Europa Liberă.


„Minimul de existenţă trebuie să devină fundamentul la orice calcul în Republica Moldova. Dar pentru a avea posibilitate de a cheltui trebuie să creăm condiţii ca să avem alocaţii la buget”, a declarat Oleinic. El susţine că trebuie să scoatem la suprafaţă cele 50 la sută de economia tenebră. Dar pentru asta trebuie să creăm condiţii şi în impozitul pe venit, şi TVA, şi condiţii ca oamenilor să le fie convenabil să lucreze legal şi nu la negru. Trebuie să excludem salariile în plicuri, care sunt mai mult de 60 la sută.Trebuie să excludem contrabanda la import. Asta afectează foarte mult bugetul şi dezvoltarea agenţilor economici.”


Referindu-se la alt gen de priorități pentru noul ministru, Alexandru Oleinic a spus că analiza raportului Băncii Mondiale în privinţa constrângerilor care sunt în mediul de afaceri, a scos la iveală probleme ce ţin de administrarea fiscală, de cea vamală, de crearea condiţiilor pentru atragerea investiţiilor, ce ţine de impozitul pe venit, rambursarea taxei pe valoare adăugată, situaţia în agricultură cu taxa pe valoarea adăugată şi rambursarea la cele 12 procente. Dar cred că cel mai important, astăzi, este crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri.”


Referindu-se la proiectul legii bugetului pentru 2014, Oleinic a menționat că „după lege, până la 1 septembrie ministerul finanţelor trebuie să prezinte la guvern politica fiscală pentru anul viitor. În primul rând, acesta va fi un test foarte interesant, nu numai pentru domnul ministru Arapu, dar o să fie un test interesant pentru toată coaliția pro-europeană, fiindcă în cazul rectificărilor apar foarte multe probleme de interes politic.”


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<