Alexandru Oleinic, Liderul PPRM: „Voința cetățenilor pentru alegerea Preşedintelui de către popor – angajamentul Partidului Popular în viitorul Parlament”

Alexandru Oleinic, Liderul PPRM: „Voința cetățenilor pentru alegerea Preşedintelui de către popor – angajamentul Partidului Popular în  viitorul Parlament”

Recent, PPRM a făcut publice rezultatele Campaniei Tu alegi Preşedintele Ţării!.


 - Domnule Oleinic, aţi finalizat Campania Naţională de colectare a semnăturilor „Tu alegi preşedintele ţării!”. De ce v-ați propus să realizați o asemenea acțiune și ce a însemnat ea pentru partidul pe care îl reprezentați?


 - Despre începutul Campaniei de colectare a semnăturilor pentru alegerea președintelui țării de către popor am anunțat la 16 mai anul 2013, în cadrul unei conferinţe de presă. Decizia și obligațiunea politică de a desfășura această campanie a venit în urma multiplelor întîlniri cu cetățenii și a discuțiilor pe care le-am avut cu ei. Iar contextul politic în care a fost iniţiată colectarea semnăturilor ne-a determinat clar motivul şi scopurile urmărite prin derularea unei asemenea campanii.


 Începînd cu anul 2009, Republica Moldova a trecut printr-o profundă şi periculoasă criză politică, generată de războiul politic declanşat de partidele aflate la guvernare. Criza politică a fost alimentată și de imposibilitatea de a alege Preşedintele ţării, care, în final, a condus la alegeri anticipate. Acea perioadă de confruntare a pus sub semnul întrebării viitorul european al Moldovei, fiind grav afectată imaginea ţării şi a instituţiilor statului. Nici alegerea Preşedintelui ţării în 2012, după trei ani de criză politică, nu a adus stabilitatea politică în ţară. Dimpotrivă, au urmat reglări de conturi între actorii politici, fenomenul corupţiei s-a aprofundat în instituţiile statului, iar societatea continuă să fie divizată pe criterii de apartenenţă politică. Toate au la bază un singur motiv – politizarea instituţiilor statului, - inclusiv, a Preşedintelui Ţării, care, fiind ales de către partidele aflate la guvernare, este lipsit de independenţa pe care trebuie să o aibă un Lider Național.


 Un alt argument îl constituie opţiunea celor peste 80 la sută din totalul cetăţenilor în favoarea alegerii şefului statului prin vot direct, şi nu prin votul a 60 de deputaţi aleşi pe liste de partid. Această opţiune este reflectată în toate sondajele realizate în ultimii ani de către instituţiile abilitate. Cetăţenii Republicii Moldova doresc să-şi aleagă ei înşişi preşedintele - un Preşedinte independent, un Preşedinte care să-i reprezinte și care să fie adevăratul garant al Constituţiei.


 - Ce a însemnat pentru PPRM acțiunea de colectare a semnăturilor?


 - Partidul Popular şi-a asumat efortul şi responsabilitatea pentru desfăşurarea unei asemenea campanii și începînd cu luna mai 2013 şi pînă nu demult, membrii Partidului Popular, dar şi foarte mulţi simpatizanţi, au mers de la poartă la poartă, din sat în sat, din oraş în oraş şi au colectat semnăturile.


A colecta semnături înseamnă a discuta cu oamenii, a le asculta durerile şi dorinţele. Nu e deloc uşor să-i ceri participare unui cetăţean care a pierdut încrederea în clasa politică, în instituţiile statului şi în viitorul acestei ţări. Dar, însuși faptul că cetățenii au semnat în liste ne vorbeşte despre dorința lor de a se implica și a schimba lucrurile spre bine.


Cele 150 mii de semnături colectate din toate raioanele şi din majoritatea localităţilor Republicii Moldova sînt o dovadă incontestabilă că Ţara are nevoie de un președinte ales de popor și nu de politicieni, un Preşedinte al Poporului, nu unul al partidelor politice!


 - Ce va urma?


 - PPRM îşi va onora angajamentul asumat faţă de cei 150 mii de cetăţeni care au semnat pentru modificarea Constituţiei și va promova insistent, prin toate procedurile legale, această inițiativă a cetățenilor Republicii Moldova.


Partidul Popular va restabili dreptatea şi voinţa poporului. Noi sîntem o echipă puternică, care se bucură de încrederea oamenilor. Calitatea de partid parlamentar ne va oferi toate mijloacele pentru a ne îndeplini angajamentele pe care le avem faţă de cetăţeni, inclusiv pentru a realiza acest obiectiv politic. PPRM califică votul pentru alegerea preşedintelui de către întreg poporul drept o poruncă a cetățenilor. De aceea, vom face tot posibilul ca această poruncă să fi e îndeplinită.


Sursa: “Săptămîna”

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<