Tinerii PPRM din nou au cerut deputaților LIBERTATE PRESEI

Tinerii PPRM din nou au cerut deputaților LIBERTATE PRESEI

Tinerii Partidului Popular din Republica Moldova, susținuți de un grup de tineri bloggeri, jurnaliști de la Radio, TV și portaluri web,  au ieșit din nou în fața Parlamentului Republicii Moldova cerînd deputaților LIBERTATE PRESEI.


Echipați cu pancarde și megafoane, tinerii au cerut libertate presei și au scandat lozinci precum „Deputat, nu uita: presa liberă nu-i a ta” și „Libertate presei”. Protestatarii au adus și o halteră la care era atașat un lanț. Acesta lega „jurnalistul” sau presa de sol, simbolizând povara jurnaliștilor.


Aceasta este a doua acțiune de acest fel, desfășurată de Organizația de Tineret PPRM, iar motivul de bază care i-a scos în stradă este îngrădirea accesului presei la ședințele plenare ale Parlamentului. Cei prezenți la eveniment și-au exprimat dezacordul față de faptul că odată cu renovarea clădiri legislativului, jurnaliștii sînt puși în situația cînd trebuie să urmărească ședințele dintr-o încăpere separată, un spațiu închis și bine controlat, și preiau imaginile video de pe un monitor.


Prim-vicepreședintele Organizației de Tineret  PPRM, Maxim Brăila, a declarat că manifestarea de astăzi vine să spună deschis că actuala guvernare marginalizează populația. „Noi la moment nu putem avea informație echidistantă cu privire la tot ce se întâmplă în Parlamentul R. Moldova și nu suntem bine informați. Actuala guvernare a luptat pentru libertatea presei pe când era în opoziție, dar acum vedem că de fapt ei sunt aceiași dictatori, care lezează drepturile cetățenilor”, a spus Maxim Brăila.


O tânără protestatară pe nume Mihaela susține că a venit la protest, pentru că își dorește o presă liberă, o democrație adevărată. „Pentru noi este foarte important acest lucru, pentru că vrem să știm adevărul, vrem să vedem ce se întâmplă în țara noastră, nu doar ce vor ei să ne arate. Nouă ne sunt lezate drepturile la libera informare”, a subliniat tânăra.


Președintele Organizației de Studenți  PPRM, Igor Rascazov ne-a explicat că haltera legată de piciorul presei reprezintă presa în lucrul care-l fac de zi cu zi și anume de faptul că sunt marginalizați. „Pentru noi, tinerii, este foarte important ca presa să fie liberă”.


Tinerii PPRM au menționat în cadrul acțiunii că presa din țara noastră trebuie să aibă dreptul să revină în sala de ședințe, trebuie să rămînă liberă și independentă, iar partidele democratice, care pretzind că au luptat  aprig pentru libertatea presei și pentru libertatea de exprimare nu trebuie să manifeste acțiuni de îngrădire.


Ian Lisnevschi, Președintele Organizațiie de Tineret PPRM a declarat că prin această acțiune ei au demonstrat cum vede actuala putere libertatea presei: prin constrîngeri, în cușcă, în cătușe și cu indicații  pentru presă. Asta pentru că presa este ochii și urechile poporului. “Nu am uitat încă de dictatura comuniștilor, dar actuala guvernare folosește aceleași metode. În același timp mass-media nu a fost prea receptivă la acest protest, şi asta ne face să credem că  ar putea fi  controlată de către au construit cuşca din Parlşament. Dar chiar dacă va fi măcar un jurnalist liber, noi îi vom susţine opţiunea pentru libertate”, a subliniat Lisnevschi.


Partidul Popular din Republica Moldova consideră că o asemenea atitudine a guvernării față de mass-media devine și mai periculoasă în contextul coraportului dintre libertatea presei și nivelul de democratizare a statului – un indice important pentru Republica Moldova în clasamentele internaționale la capitolul ”situația mass-media”,  care, pe parcursul anilor de guvernare democratică,  este în scădere cu trei poziții  și care este principalul criteriu conform căruia se  determină nivelul general de democratizare și dechidere a țării noastre.


Organizația de Tineret a Partidului Popular din Republica Moldova insistă ca deputații din țara noastră să-i ofere presei acces liber la ședințele plenare ale legislativului, prin asta demonstrînd deschidere față de cetățenii Republicii Moldova și față de instituțiile europene, spre ale căror standarde tindem să ajungem.


3


2Foto de pe pagina facebook a ot pprm

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<