Alexandru Oleinic: Statul este obligat să ofere tinerilor posibilitatea de a obține studii și un loc de muncă în țara noastră

Alexandru Oleinic: Statul este obligat să ofere tinerilor posibilitatea de a obține studii și un loc de muncă în țara noastră

Odată cu obținerea regimului de a călători fără vize în țările UE, PPRM a sensibilizat opinia publică și actuala guvernare despre necesitatea adoptării unor măsuri urgente și atractive pentru generația tînără a țării noastre: copii, elevi, absolvenții de licee și a celor din instituțiile superioare de învățămînt. Apelul lansat cu cîteva luni în urmă – de a identifica un program de măsuri pentru încadrarea în cîmpul muncii a tinerilor, similar țărilor europene - devine tot mai actual în contextul ultimelor acte legislative discutate și adoptate de forul legislativ.


Spre regret, actuala guvernare, în cei peste patru ani de aflare la putere așa și nu a reușit să identifice soluțiile cele mai eficiente pentru problemele din sistemul de educație al Republicii Moldova - motivarea profesiei de pedagog și creşterea  statutului profesorului; reducerea șomajului în rîndul tinerilor și asigurarea lor cu locuri de muncă bine plătite. Și actuala guvernare democratică procedează cum s-a mai acționat în trecut. La sfîrșit de mandat, în preajma alegerilor parlamentare, adoptă legi pur electorale și populiste – majorările de salarii mult așteptate și solicitate pentru pedagogi, mult așteptatul Cod al Educației și legea cu privire la bursele private. Și toate acestea doar pentru a măguli și a cîștiga încă o dată încrederea electoratului.


În opinia PPRM, măsurile de redresare a situației din învățămînt propuse de actuala guvernare, atît în Codul educației cît și în inițiativele legislative înaintate de deputații din  alianța de guvernare nu oferă soluții rapide pentru principala problemă a sistemului educațional – calitatea studiilor. Deși problema calității studiilor din instituțiile de învățămînt din Republica Moldova a fost abordată de partenerii noștri de dezvoltare încă în anul 2010, de la începutul  mandatului actualei guvernări,  pînă la moment nu s-a reușit să se adopte un program de măsuri concrete în acest sens.


PPRM se pronunță pentru includerea în proiectul Codului educației a unui compartiment care să nominalizeze foarte clar, că statul se obligă și garantează profesorilor și școlii statutul de prioritate națională, cu adoptarea nivelului respectiv de finanțare.


PPRM solicită ca fiecare sat și instituție să fie asigurate  cu profesori și ca fiecare copil, profesor, muncitor, inginer, manager  să fie antrenat în sistemul de educație permanentă pentru obținerea unui nivel de studii corespunzător cerințelor timpului.


Pentru reducerea șomajului în rîndul tinerilor, PPRM pledează pentru acordarea creditelor fără dobîndă tinerilor care doresc să obțină studii superioare, cu rambursarea lor ulterioară, după angajarea în cîmpul muncii.


Pentru a le garanta tinerilor un loc de muncă bine plătit după studii, PPRM propune, prin promovarea parteneriatul public-privat și corelarea programelor de studii la evoluția pieței muncii – întreprinderile care vor finanța contractele de studii să fie scutite de plata impozitului pe venit în limita costului contractului; iar pentru acceptarea studenților la practica de studii și angajarea tinerilor specialiști în cîmpul muncii, întreprinderile angajatoare vor fi scutite de plata impozitului pe venit în limita cheltuielilor pentru practica de instruire a tinerilor specialiști..


Pentru ca Republica Moldova să devină un stat cu adevărat european, guvernarea trebuie să le garanteze tinerilor, aici, în țara noastră, adevărate valori europene, instituții de învățămînt de care au nevoie pentru a-şi face studiile, locuri de muncă care ar putea să le dea posibilitate de afirmare. Guvernarea este obligată să le ofere tinerilor totul pentru ca Republica Moldova să nu rămînă fără tineri, să nu dispară ca stat.


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<