Alexandru Oleinic: Actuala guvernare - prin neadoptarea politicii fiscale și a bugetului de stat - continuă să pună în pericol securitatea financiară și economică a statutului Republica Moldova.

Alexandru Oleinic: Actuala guvernare - prin neadoptarea politicii fiscale și a bugetului de stat - continuă să pună în pericol securitatea financiară și economică  a statutului Republica Moldova.

Noua-veche guvernare, care a ajuns la putere sub lozinca integrării europene a țării noastre, continuă să  demonstreze societății lipsa totală de responsabilitate și de respect față de cetățeni. Este pentru prima dată în istoria guvernărilor din Republica Moldova, cînd legea bugetului și politică fiscală nu va fi aprobată nici în luna martie.  Se creează impresia că reprezentanții partidelor de guvernare mai continuă   campania electorală și sînt antrenați în negocieri și partajări, uitînd de  responsabilitățile lor directe – adoptarea principalelor legi  – privind politica fiscală și bugetul public național – prevederile cărora asigură securitatea economică și financiară a statului.


Prin tergiversarea adoptării celor mai importante legi ale statului, actuala guvernare  a adus Republica Moldova în pragul unei crize nemaipomenite.


Anume în această perioadă de timp, cu implicarea celor de la guvernare,  caznaua statului a fost golită cu peste 20 miliarde de lei, care nu se știe dacă vor fi recuperați.


Anume în această perioadă de timp, prin aplicarea unor scheme dubioase cu cursul de schimb al valutelor străine, actuala guvernare i-a îmbogățit pe cei care îi conduc și a sărăcit o țară întreagă. Reprezentanții mediului de afaceri sunt puși pe brînci din cauza sumelor pe care trebuie să le achite la creditele contractate, economia e în stagnare, clasa de mijloc s-a prăbușit la limita sărăciei din cauza creșterii prețurilor și a tarifelor.


Iar cei aflați la guvernare,  după ce au partajat funcțiile și instituțiile statului, au trecut la  politizarea și partajarea țării. În loc de democrație europeană noi suntem martorii  unei dictaturi politice, instaurată de conducătorii  partidelor aflate la guvernare.


În consecință, statul de drept este transformat în statul corupției și al corupților. În loc de bunăstare și dezvoltare avem stagnare și sărăcie. În loc de respect și implicare avem dictatura și politizare.


Situația la care s-a ajuns nu mai poate fi tolerată – Republica Moldova merită o guvernare competentă și responsabilă, care să acționeze doar în favoarea cetățenilor. 


PPRM cere,  în mod de urgență, adoptare pachetului de legi privind politica fiscală, care vor sta la baza adoptării  bugetului public național,  și care, în mod obligatoriu,  să reflecte politicile în domeniu pe un termen de 5 ani.


Noul  concept  de politici fiscale trebuie să includă:


Reforma sistemului fiscal în vederea unificării funcțiilor și instituțiilor abilitate cu funcții de colectare a impozitelor.


Majorarea bazei impozabile prin introducerea impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice și juridice;


Măsuri de susținere a producătorului autohton și exporturilor —prin aplicarea taxei zero și zero impozite la importul de utilaje și tehnologii avansate;


Măsuri de susţinere a agricultorilor și a gospodăriilor țărănești  - prin aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit pentru gospodăriile țărănești (întreprinderi micro) pe o perioada de cinci ani.


Pentru dezvoltarea mediul de afaceri întreprinderile mici și mijlocii care vor asigura angajarea în câmpul muncii nu mai puţin de cinci persoane  - scutiri la  plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani. Doar așa  vom reuși să scoatem economia din tenebru. Practica mai multor țări a demonstrat în țările cu impozite mai moderate – impozitele le plătesc toți.


Subvenţionarea agriculturii la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, construcţiile noi de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale,  procurării de animale și construcției fermelor zootehnice.  


Susținerea   și dezvoltarea afacerilor la sate,-  prin compensarea a 70 de procente din valoarea investiției la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.


În contextul consultărilor anunțate de către guvernare, PPRM insistă ca măsurile expuse din partea societății la proiectul de legi privind politica fiscală, să se regăsească în proiectul de lege,  care urmează a fi aprobată de guvern.


 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<