Alexandru Oleinic: Simplificarea procedurii de alegere a Președintelui țării de doar 51 de deputați – mimarea în continuare a reformelor democratice din Republica Moldova.

Alexandru Oleinic: Simplificarea procedurii de alegere a Președintelui  țării de doar 51 de deputați – mimarea în continuare a reformelor democratice din Republica Moldova.

Declarația liderilor de partide participante la negocierile de constituire a alianței majoritare parlamentare, asupra stabilirii modalității de alegere a Președintelui țării - prin reducerea numărului de voturi în Parlament – a provocat un val de nedumerire în societate. Și mai cinic, că această decizie se propune a fi votată de cetățeni prin participare la referendum, care de fapt, de după 2001 încoace, peste 80% din cetăţeni optează pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova prin vot direct.

Să nu uităm, că anume după modificarea sistemului de alegere a Președintelui țării – de la votul direct al cetățenilor la votul  a 61 de deputați, așa și nu s-a reușit alegerea Președintelui țării în 2000, fapt ce a condus la dizolvarea Parlamentului și la declanşarea alegerilor anticipate. Anume acest lucru, a condus la instabilitate politică și socială, iar lipsa de responsabilitate a partidelor de orientare democratică au adus cetățenii la limita dezamăgirii și la uzurparea puterii în stat de partidul comunist, care au obținut majoritatea constituțională în Parlament. O experienţă tristă sînt şi anii 2009;2010 – cînd eşecul în procesul de alegere a Preşedintelui a declanşat două alegeri anticipate a Parlamentului. În situația de astăzi a țării noastre – haos politic, dezastrul economic, criză financiară și dezamăgirea cetățenilor – riscăm să repetăm același scenariu.


Sau, să înțelegem că liderii partidelor pro-europene, care, deși au promis trecerea la alegerea Președintelui țării prin vot direct de către cetățeni, în modul cel mai cinic ne impun din nou să alegem între ”un rău” sau ”și mai rău”. Sfatul este - nu uitați că peste 80 la sută din cetățenii Republicii Moldova își doresc un Președinte de țară ales de popor, care să le fie garantul drepturilor lor constituționale.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<