Alexandru Oleinic: Sub paravanul luptei cu corupția –se distruge economia și se sărăcește țara.

Alexandru Oleinic: Sub paravanul luptei cu corupția –se distruge economia și se sărăcește țara.

Lanțul evenimentelor din țara noastră, au deteriorat radical imaginea Republicii Moldova în plan intern și internațional – Moldova este privită ca o țara în decădere, cu cetățeni care continuă să fugă din  țară, în care  Oligarhii golesc băncile, îşi arestează concurenţii şi sunt acoperiţi de politica coruptă. În mod inevitabil, creşte furia poporului.”

Cei care, sub paravanul luptei cu corupția, au numit și au demis guverne, au creat o stare de haos total, stare în care s-au furat miliarde  și s-a stopat activitatea economică a statului – trebuie să conștientizeze că anume ei sunt cei care au adus țara la această limită a disperării.

În timp ce unele țări din Europa, Elveția spre exemplu reduc ziua de muncă pîna la 6 ore pentru  ”a mări productivitatea muncii și ca oamenii să fie mai fericiți” – Republica Moldova și cetățenii ei continuă  să fie martorii luptei cu marea corupție, care în loc să diminueze cazurile și proporțiile de corupție, le tot amplifică. Dacă în anul 2006, conform Raportului Transparency International  eram plasați pe locul 81 cu un indice al corupției de 3,2 puncte, atunci în 2014 țara noastră s-a plasat în grupul țărilor cu un risc înalt de corupție - locul 130  cu  un scor al indicelui corupției  de 6,4 de puncte. Dacă în 2006 printre cauzele corupției se remarcau – numărul mare de verificări executate de organele de stat; dublarea competențelor între organele de stat; instabilitatea economică și scăderea bruscă a economiei, lipsa încrederii în ziua de mîne și nivelul scăzut de salarizare - și după zece ani de ”luptă cu corupția” rămînem față în față cu aceleași probleme, doar că mult mai acute – povară mare a reglementărilor asupra economiei; un risc mare de luare de mită, lipsa de transparență în activitatea guvernului, economia prăbușită, prețurile în creștere și salariile devalorizate din cauza deprecierii monedei naționale.

Paradoxul situației este, că pentru combaterea corupției prin realizarea reformelor în justiție, guvernarea noastră a beneficiat de 60 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Dar rezultate așa și nu avem.

Cu certitudine, reprezentanții partidelor de la guvernare TREBUIE să puna în capul mesei  modele și programe de dezvoltare economică, NU PARTAJĂRI PE CRITERII POLITICE fără a lua în calcul potențialul candidaților. Banii care vin în țara noastră trebuie îndreptați în activități economice - nu prin constrîngeri dar printr-un parteneriat deschis și transparent. O guvernare poate reuși doar prin dezvoltarea activităților economice și grija față de popor.Țara are nevoie de un model nou de dezvoltare a economiei bazat pe supremația legii și climatul investițional. E timpul să conștientizați acest lucru.

<