Alexandru OLEINIC: “Doar deținând funcții în Guvern și în Parlament poţi promova legi care asigură implementarea programului electoral pentru care te-au votat cetațenii”

Alexandru OLEINIC: “Doar  deținând funcții în Guvern și în Parlament poţi promova legi care asigură implementarea programului electoral pentru care te-au votat cetațenii”

 Despre evoluțiile de pe scena politică, scenariile privind crearea unei coaliții de guvernare, alegerile anticipate, dar și prioritățile agendei în Parlament, am discutat cu deputatul independent, Alexandru Oleinic, ales pe Circumscripţia nr. 47, care cuprinde teritorial oraşele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol şi Rîbniţa şi localităţile celor patru raioane. 

POLITIK. MD: Domnule Oleinic, cum vedeți dumneavoastră evoluțiile de pe scena politică la mai bine de o lună de la alegerile parlamentare?

Alexandru Oleinic : În primul rând, Republica Moldova este o țară cu un sistem de guvernare parlamentar, de aceea exercițiul electoral parlamentar este cel mai important eveniment politic și cel mai așteptat de cetățeni. Astfel, competiția în scrutinul parlamentar – cu toate cîte le are o asemenea competiţie – ofertele făcute cetățenilor idei, programe, noi viziuni de dezvoltare a țării – determină votul final al  cetăţeanului.

 Accederea în parlament a trei formațiuni care au aproximativ același număr de deputați arată că, totuși cetățenii,  nu au o opţiune prioritară conturată concret față de un partid sau altul. Sondajele din ultimii zece ani arată că majoritatea cetățenilor doresc ca Republica Moldova  să meargă pe calea europeană, să se dezvolte după modelul european și să implimentam cit mai eficient Acordul de Asociere cu UE . Anume  aceste convingeri au determinat cetăţeanul să  voteze  partidele  de orientare europeană.

Acum avem o situație foarte dificilă în  Republica Moldova. Și aici vorbim despre mai multe aspecte interne si externe, inclusiv despre contestul  economic şi social în care s-au desfăşurat alegerile.  Este vorba de exodul masiv al cetățenilor, competiția pe care o avem pe piața europeană și situația politică internă. Sînt probleme care ne cer soluţii reale, iar clasa politică este obligată să le găsească. Părerea mea e că aceste soluţii trebuie să fie căutate în zona dezvoltarea Republicii  Moldova pe cale europeană,   inclusiv prin  implimentarea Acordului de Asociere cu UE. Prin urmare, de la deputaţii ajunşi în Parlament, cetățenii așteaptă maturitate politică, consens și  decizii concrete de unificare a forțelor politice pentru formarea unei majorități funcționale, eficiente. Aşteaptă  înainte de toate îndeplinirea promisiunilor enunțate în campania electorală.

POLITIK. MD: Au fost făcute mai multe invitații din partea unor partide către altele pentru pentru discuţii, pentru crearea unor coaliții de guvernare. Au existat discuții mediate de către președintele Igor Dodon, în același scop. Cum vedeți dumneavoastră crearea unei majorități parlamentare și asigurarea uneia activități funcționale a Parlamentului și Guvernului, precum și evitarea unui blocaj instituțional, a unei crize politice?

Alexandru OLEINIC: În Parlament, indiferent cum a ajuns fiecare și care au fost opțiunile politice electorale, toate partidele trebuie să se unească în jurul unei idei naționale comune. Desigur, există şi formaiuni ale căror interese au o cu totul altă hartă, însă cea mai reală este, consider eu,  europenizarea Republicii Moldova. E opţiunea care intruneste în totalitate așteptările cetățenilor fie că este vorba de interesele lor persoanale, fie că  vorbim de interesul general naţional. Acum putem distinge doar  două formațiuni politice cu viziuni comune în acest sens: Blocul ACUM și PDM.   Prin urmare, nu văd o altă opțiune pentru viitoarea coaliție de guvernare  decât Blocul ACUM –PDM. Indiferent de divergențele  care există, acestea trebuie să formuleze şi să urmeze scopuri comune pentru țară și pentru cetăţenii acestei ţări.

POLITIK. MD: Totuși, Blocul ACUM nu-și dorește participarea la guvernare prin formarea unei alianțe majoritare cu PDM…

Alexandru OLEINIC: Acest pachet de legi şi de hotărîri, care a fost înaintat de Blocul ACUM  și care sunt, în viziunea lor, foarte importante pentru a asigura stabilitate în țară, eu nu cred că pot fi votate de altcineva decât de ei însiși în coaliția de guvernare. Ajungând  la guvernare, deținând funcții în Guvern și în Parlament, promovezi legi care asigură implementarea programului electoral pentru care te-au votat cetațenii. Numai așa poți promova ideile si promisiunile date. Nu există o altă cale. Sunt  oameni foarte buni în ambele echipe, oameni cu experiență, responsabili, care pot deţine funcții importante la guvernare, cum ar fi cea de ministru al Justiției, al Finanțelor, în comisii parlamentare importante, pentru că acolo, pas cu pas, poți implementa politicile,  viziunile și propunerile eficiente pentru schimbarea țării . Așa îţi poţi onora angajamentele față de oameni. Cetățenii care ne-au votat așteaptă schimbări concrete pentru viața și țara lor. Nu poți să înaintezi în Parlament legi  care să fie votate de altcineva. De aceea, participarea în coalițiea de guvernare reprezintă dovada maturităţii politice pentru promovarea schimbărilor  concrete și îndeplinirea promisiunilor față de cetățenii care te-au ales.

POLITIK. MD: În aceste condiții, ce le-ați spune membrilor Blocului ACUM?

Alexandru OLEINIC: Eu vreau să le spun colegilor din Blocul ACUM , că dacă aleg  să stea în opoziție, trebuie să afle că aceasta va dura probabil  patru ani, iar  acest termen este unul foarte mare şi foarte greu de parcurs de o echipă politică. Eu cunosc foarte bine ce înseamnă opoziția. Am fost opt ani în opoziție față de Partidul Comuniștilor, față de Voronin, care a avut, de ce nu,  putere absolută. Este de neimaginat.  Este  imposibil să promovezi măcar ceva din așteptările cetățenilor care te-au votat. Este imposibil sa promovezi viziunile și legile pe care le consideri extrem de importante.  Este foarte greu să explici  permanent de ce nu poți face nimic. Şi mai este nevoie de o echipă  foarte şi foarte bine consolidată.  Unica soluție reală pentru a face schimbări este implicarea și  participarea eficientă la guvernare. Soluții pentru guvernare vor fi găsite neapărat. Important e unde și de care parte vor fi unii sau ați actori politici. Cert este una – aprecierea va veni la următorul scrutin electoral, indiferent care va fi acesta: local sau parlamentar. Șansa oferită nu trebuie ratată. Țara trebuie guvernată eficient  iar  majoritatea parlamentară să fie identificată cât mai urgent. Pînă la urmă, oricum, o să se găsească o formulă de guvernare….

POLITIK. MD: Ce ar însemna pentru Republica Moldova alegerile anticipate?

Alexandru OLEINIC: Ideile cuiva de a merge la alegeri anticipate sunt fantezii, utopii, aberații. În afară de faptul că aceste costuri ar fi de sute milioane de lei, nu cred că este o soluție pentru schimbări esenţiale a raportului de forțe. Analizele unor experți arată că, în cazul unor alegeri anticipate, raportul de forțe în Parlament ar rămâne aproximativ același. Consecinţele alegerilor anticipate o să le simtă, înainte de toate, cetățeanul de rând și nu politicienii care își promovează interesele, inclusiv interese de grup care  nu au nimic comun cu așteptările cetățenilor. Dacă unii actori politici doresc anticipate pentru  că așa le indică sponsorii care i-au finanțat, atunci n-au decât să spună sincer cetățeanului scopul pe care îl urmăresc. Dar scopurile sunt diferite de cele  ale cetăţeanului care trebuie să-i voteze. Anticipatele nu exprimă dorința cetățenilor. Țara a trecut printr-o electorală complicată, acum politicienii trebuie să dea dovadă de maturitate și  de responsabilitate.

 

Eu cred că maturitatea politică le va ajuta noilor parlamentari să poată negocia corect. Încă o dată repet -  poziţionarea  în opoziție este o greșeală fatală și este greșit dacă se crede că printr-un asemenea  comportament va  creşte raitingul în perspectiva alegerilor locale. Creşterea în competiţia politică  poate fi asigurată doar prin activitate și implicare. Dacă cineva crede că acțiunile desfășurate acum le va întări pozițiile pentru alegerile locale, atunci ei greșesc amarnic. Cetățenii așteaptă  îndeplinirea tuturor promisiunilor. Fiecare zi costă. Cetățenii  îi vor taxa forte dur pe cei care vor încuraja declanșarea alegerilor anticipate. Eu sunt absolut convins.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<