DOC// INIȚIATVĂ legislativă privind revenirea la vechea formulă de stabilire a prețurilor la carburanți, depusă de deputatul Alexandru Oleinic. Argumentele enunțate

DOC// INIȚIATVĂ legislativă privind revenirea la vechea formulă de stabilire a prețurilor la carburanți, depusă de deputatul Alexandru Oleinic. Argumentele enunțate

 Deputatul Alexandr Oleinic a propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANRE.

Deputatul independent Alexandr Oleinic a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă proiectul  de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461 din 30.07.2001, în care propune ca procesul de stabilirea prețului de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat să fie gestionat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit unui comunicat de presă. 

MAI MULTE DETALII PE OLEINIC.MD: Am propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANRE

În opinia deputatului, majorările înregistrate la începutul lunii ianuarie 2020 demonstrează în mod practic că modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018, la Legea nr. 461 din 30.07.2001, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate. Alexandr Oleinic consideră că modificarea de acum doi ani a fost o decizie politică, promovată de anumite forțe, care, într-un final a dus la defuncționalizarea pieței petroliere, inclusiv prin prețul exagerat la produsele petroliere, metodologie de calculare ineficientă cu prevederi inutile, prețuri necorelate în raport cu evoluțiile de pe piața regională și internațională, prețuri necorelate la calitatea produselor petroliere, etc.

Alexandr Oleinic consideră că amendamentele propuse în proiectul de act legislativ sunt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Autorul inițiativei consideră că modificările propuse vor contribui la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la aceste produse, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts), evitând orice reticențe pe această piață, stabilirea unor prețuri la produsele petroliere în strictă concordanță cu calitatea acestora, luând în considerare cotațiile Platts. Etc.

”Necesitatea stringentă a acestor amendamente este fundamentată de mediul concurențial imperfect format pe această piață, precum și repercusiunile pe care le are acest fenomen asupra tuturor consumatorilor de produse petroliere”, consideră Alexandr Oleinic.

 
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<