Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova după ce prețul petrolului s-a prăbușit? Alexandru Oleinic: Este un test și pentru autoritățile naționale

Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova după ce prețul petrolului s-a prăbușit? Alexandru Oleinic: Este un test și pentru autoritățile naționale

 

 
„Prețul petrolului s-a prăbușit!  Când se va ieftini benzina și motorina în Moldova? Este un test și pentru autoritățile naționale – evoluția prețurilor pe piața internă ne va arăta cât de eficient putem gestiona situația la moment.  Mai mult, evenimentele de ultimă oră ne indică că asemenea teste va trebui să le înfruntăm și la acte capitole…”, afirmă deputatul independent Alexandru Oleinic pe siet-ul său OLEINIC.MD.
 
Astăzi prețul petrolului  pe piețele internaționale s-a prăbușit cu circa 30%.  Cotațiile futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 12,23 dolari sau 27%, până la 33,04 dolari USA per baril, iar cotația barilului de țiței american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 11,88 dolari, sau 29%, până la 29,40 dolari.
Deci, trebuie să ne așteptăm la o modificare a prețurilor, în sfârșit, și în Republica Moldova! Ultima reducere a prețului cu 2-3% a fost înregistrată acum o lună. După cum indică experții, de atunci și până vineri, 6 martie, cotațiile de la bursă a petrolului au înregistrat o scădere de circa 34%, respectiv am putea să ne așteptăm în următoarele zile la o ieftinire esentiala a prețului carburanților pe piața locală.
 
Dar acestea sunt doar așteptări, deoarece la noi piața internă nu este corelată cu cea internațională. La noi totul are specificul său, diferit de cel practicat de țările civilizate. Mai mult, am fost  martori când unii importatori, cu o lună în urmă, cu fast, au  anunțat  despre unele  reduceri de 7-8% la motorină pentru agricultori, calificând acțiunea ca una de ajutor pentru agricultori… Și asta în loc ca Guvernul să intervină urgent cu mecanizme concrete de reglementare a pieței petroliere, care ar asigura consumatorii cu prețuri competitive și reale.
 
Deci însăși viața ne învață – totul trebuie să se dezvolte în baza unor reguli clare de joc. Și aceste reguli trebuie să le stabilească autoritățile centrale, prin promovarea unor politici, acte normative și programe de stat pentru a asigura o concurență corectă și o piață transparentă. Unii experți estimează supraveniturile importatorilor, în legătura cu neajustările la prețurile bursiere internaționale  a prețurilor interne –  cu circa 10 de milioane lei pe zi, supra venituri din contul consumatorilor locali. Calculele se pot face ușor! De ce tac responsabilii?
 
Anume din aceste considerente am înaintat Parlamentului, încă în luna ianuarie (am scris pe blogul meu – https://oleinic.md/ro/am-propus-revenirea-la-formula-cand-preturile-la-carburanti-sunt-plafonate-de-anre/), proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere (file:///C:/Users/Alexandr.Oleinic/Downloads/17.2020.ro.pdf), unde propun ca prețul de comercializare a produselor petroliere sa fie stabilit  de agenții economici importatori în baza Metodologiei  de calculare și aplicare a prețurilor elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Propunere de a reveni la formula când ANRE gestionează procesul de formare a prețurilor va contribui la limitarea abuzurilor din partea importatorilor la comercializarea carburanților, precum și crearea, în perspectivă, a premiselor unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață, când prețurile sunt stabilite în strictă conformitate cu calitatea acestora și cotațiile la bursele internaționale.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<