Alexandru OLEINIC: ”Adaosul comercial aplicat în acest an la produsele petroliere va fi estimativ cu 840 milioane lei mai mare decât anul trecut”

Alexandru OLEINIC: ”Adaosul comercial aplicat în acest an la produsele petroliere va fi estimativ cu 840 milioane lei mai mare decât anul trecut”

 Problema formării prețurilor la produsele petroliere și comercializarea acestora, în condițiile când nimeni nu poate prezenta o informație veridică despre cantitatea și prețul real al carburanților importați în țară, am abordat-o nu o singură dată atât în plenul Parlamentului sau ședințele Comisiei economie, buget și finanțe, cât și în cadrul numeroaselor discuții cu factori de decizie din cadrul Guvernului, diferitor ministere, ANRE, etc.

 

Mai mult, am venit cu o inițiativă  legislativă – Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461 din 30.07.2001, unde am propus ca prețul de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se fie  stabilit  de către agenții economici în baza unei  Metodologii  de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată  de către  ANRE. La baza Metodologiei trebuia să  fie  fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale. Implementarea ei ar fundamenta mediul concurențial  și repercusiunile pe care le are acest fenomen asupra tuturor consumatorilor. Ideile expuse în acest proiect au fost agreate și considerate oportune de premierul Ion Chicu, ministrul finanțelor Serghei Pușcuța, oficiali de la ANRE, reprezentanți ai societății civile, societăților de fermieri, producători, etc.

 

Dar, într-un final, aceste inițiative nu au fost susținute, fiind invocate ”argumente” precum atac la liberalizarea pieței, marginalizarea concurenței loiale, etc. Nu spun că aceste inițiative sunt o formulă ideală, dar a fost un compromis în soluționarea problemei. Astfel de Metodologii sunt aplicate în mai multe țări europene. Ce efecte ar fi avut adoptarea acestor inițiative, în special, în condițiile secetei, pandemiei, protestelor agricultorilor, transportatorilor – rămâne a fi analizate de experții în domeniu. În context, este interesantă poziția expusă recent de expertul în economie, Veaceslav Ioniță, care a punctat foarte bine într-o postare pe o rețea de socializare: ”Adaosul comercial aplicat în acest an la produsele petroliere va fi estimativ cu 840 milioane lei mai mare decât anul trecut. Cel mai mult creșterea este datorită adaosului mult mai ridicat la motorină 3,19 Lei/litru, față de media de 1,88 Lei/litru din ultimii 4 ani. Drept consecință agricultorii și transportatorii vor plăti suplimentar 740 milioane lei în acest an. Noi automobiliștii amatori am scăpat mai ieftin Vom plăti suplimentar ”doar” 100 milioane lei. Cam așa ...”

 

P.S. Foto preluat de la Veaceslav Ioniță.  

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<