Alexandru Oleinic: Moldova încă nu a avut un şef de Guvern anticomunist

Alexandru Oleinic: Moldova încă nu a avut un şef de Guvern anticomunist

În pofida tuturor acuzaţiilor aduse guvernării comuniste până la 2009, comuniştii par să fi scăpat basma curată, iar acum, în opoziţie, se simt ca în sânul lui Dumnezeu. Potrivit lui Alexandru Oleinic, Copreşedinte coordonator al Partidului Popular din Republica Moldova, acestea sunt semne că întoarcerea comuniştilor la guvernare este iminentă.


- Această săptămână este una decisivă pentru războiul politic din ultimele luni. Se va ţine oare de cuvânt şeful statului? Şi cui îi va propune să formeze Guvernul?


- Războiul politic, dar, de fapt, negocierile pentru reîmpărţirea puterii, persistă, doar că s-a retras de pe ecranele televizoarelor după nişte uşi mai groase şi în locuri mai dosite. Indiscutabil, va fi propus liderul PLDM, în primul rând, pentru a testa limitele reacţiei negative a partenerilor de alianţă. Cert este că – indiferent de cine va fi – şi acesta va fi un premier loial comuniştilor, adică tolerant şi iertător cu liderii PCRM, precum s-a întâmplat de la 2009 încoace. Din păcate, Moldova încă nu a avut norocul unui premier anticomunist.


- Ce aveţi în vedere?


- După opt ani de luptă împotriva comuniştilor, am ajuns să constat că PCRM nu a plecat, de fapt, de la guvernare. Doar că, în prezent, nu deţine funcţii în Guvern. Însă orice se decide în politica noastră ia în calcul interesele comuniştilor. După învinuirile legate de evenimentele de la 7 aprilie 2009, totul s-a liniştit. Cu ce s-au finalizat acuzaţiile de expropriere, delapidare de fonduri publice, cazurile cu oameni judecaţi pe nedrept şi multe alte grave fenomene şi învinuiri aduse guvernării comuniste? Unde sunt, totuşi, dosarele? Alianţa democratică „anticomunistă” de astăzi tace, sperând că şi comuniştii vor tăcea şi nu vor trâmbiţa despre ce fac actualii. Comuniştii nu au plecat niciodată de la guvernare.


-  În context, în această perioadă de instabilitate evidentă, de criză a puterii, se remarcă o activizare evidentă a comuniştilor. Ce scop credeţi că urmăresc ei?

-  Să revină, cu orice preţ, la putere... Neavând, după 2009, curajul să definească exact, concret şi corect dezastrul guvernării comuniste pe durata a opt ani (2001-2009), ca societatea să cunoască toate „realizările” guvernării lor deplorabile, astăzi, după 3 ani de guvernare democratică, gruparea comunistă are comportamentul unor viitori salvatori ai statului. Este o realitate foarte tristă.


- Printre posibilele formate în care s-ar putea  constitui o alianţă de guvernământ figurează şi „cupluri” / „tandemuri” gen „PLDM+PCRM”, „PDM+PCRM”. Sunt ele posibile ori sunt rodul imaginaţiei analiştilor?

-  De ce nu? Exact asta spuneam mai sus. Mai ales că asemenea coaliţii, care nu mai par „monstruoase” (asta după ce am auzit lozinci gen „Moldova fără Voronin!”, „Moldova fără comunişti!”) există suficiente în  raioane, în diferite localităţi... Acolo, liberalii se împacă bine cu comuniştii. Ca şi liberal-democraţii, de altfel. Ca şi democraţii. Oamenii chiar se întreabă: anticomunismul liberalilor e valabil doar la Chişinău? Sau şi „Moldova fără comunişti!” e valabil doar la Chişinău? Confruntările dintre PD şi PCRM sunt, şi ele, valabile doar la Chişinău? Toate acestea arată un pericol real de readucere a comuniştilor la guvernare. Mai exact – îi va reconsolida pe comuniştii care, în Republica Moldova, nu au plecat niciodată de la guvernare.

-  Dumneavoastră, domnule Oleinic, sunteţi printre puţinii rămaşi în politică dintre cei care, sub regim comunist, eraţi în opoziţie. Ce a însemnat să fii atunci în opoziţie şi ce s-a întâmplat ulterior cu ceilalţi?


-  Cu părere de rău, au rămas puţini verticali în politică dintre cei ce au luptat pentru instaurarea unei democraţii adevărate în Moldova. Timp de opt ani am fost într-o opoziţie anticomunistă foarte dură, fără acces la mass-media, fără tehnologii informaţionale, fără tribună, dar sub persecutări, cu iniţiative şi propuneri neexaminate, cu microfoane închise, cu proteste interzise, cu interceptări continue, fără liberă exprimare, cu  ignorarea totală  a opoziţiei. Astăzi comuniştii sunt în rai, nu în opoziţie. Guvernează fără nicio responsabilitate în raioane şi comune împreună cu AIE, au acces la toate (mass-media, tribună parlamentară, drept la proteste, se dedau la bătăi, cu lunile nu merg la serviciu şi încasează gologanii omului care munceşte...), îi joacă aşa cum vor pe guvernanţii care cochetează cu ei, iar cu toţii împreună distrug continuu statul.


- Credeţi că o reevaluare, o rejudecare, ca să spun mai dur, a acţiunilor comuniştilor va fi un semnal pozitiv pentru Occident şi pentru cetăţenii din Republica Moldova?

- Respectarea legislaţiei în vigoare va fi un semnal pozitiv pentru toţi. Aceasta ar pune capăt sentimentului de imunitate totală al unor categorii de demnitari, aşa cum este acum. Începând cu elementarele reguli de circulaţie, când - la culoarea roşie mai trec încă 5-10 maşini cu numere transnistrene, în care stau înalţi funcţionari cu legitimaţii, şi terminând cu tot felul de afaceri dubioase. Lipsa fricii şi uşurinţa cu care este încălcată legea trebuie să fie sancţionată. Cu părere de rău, aceste fenomene negative au  început sub guvernarea comunistă  şi continua până acum.


Valeriu Vasilică, IPN
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<