Alexandru Oleinic la Moldova 1: Ce perspective are Republica Moldova în vederea menţinerii climatului investiţional?

Alexandru Oleinic la Moldova 1:  Ce perspective are Republica Moldova în vederea menţinerii climatului investiţional?

Republica Moldova are o experiență mai mare de colaborare cu FMI și cu Banca Mondială. Au fost etape mai eficiente, cum ar fi pînă în anul 2000, care s-au finalizat cu aprobarea strategiei de dezvoltare a economiei și reducere a sărăciei. Acest acord prevedea o susținerea masivă pentru dezvoltarea ţării noastre la toate  compartimentele, în tote domeniile. Cu părere de rău, venirea în 2001 a guvernării comuniste a stopat relațiile cu FMI şi cu BM, Desigur că revenirea forțelor democratice în 2009, au creat condiții pentru a restabili aceste relații. Însă  a fost o noutate foarte tristă  pentru noi,  acea declarație a Ministerului Economiei că aceste angajamente n-au fot îndeplinite și că este posibilă blocarea acordului, Mai imoprtant e căex istă primejdia de a nu avea un acord nou, ceea ce crează impedimente privind accesul la fonduri eficientedin partea Băncii Mondiale.


E trist că această informație a ajuns cu 4 zile înainte de termenul final. Desigur că  primul ministru a încercat să amelioreze situația prin declarația că misiunea Fondului va veni, dar nu s-a concretizat cînd va veni, în ce componență și care vor fi subiectele de discuție.


Sînt trei piloni de bază pe care se ține evoluţia unui climat investițional bun, fiindcă acest climat


trebuie să fie atractiv pentru investitorii străini: stabilitatea politică, cadrul legislativ atractiv și relațiile cu donatorii străini, cu FMI și Banca Mondială. Cu părere de rău toți acești trei factori pe parcursul a 22 de ani, în Republica Moldova au fost neglijaţi. Am ajuns că tot vorbim de reducerea sărăciei, de reformele structural și revenim mereu la început de cale.


Administrarea fiscală împiedică investitorii. Noi nu am avut curaj, ca analizînd experiența pozitivă din alte țări, să ne propunem pentru Moldova un model concret de dezvoltare a economiei.


Noi trebuie să facem o analiză serioasă pentru a crea un cadru legislativ atractiv și garantat. Tot ce am avut pînă acuma, a rămas doar pe hîrtie. Trebuie să lucrăm foarte serios asupra imaginii Republicii Moldova.

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<