Alexandru Oleinic: Schimbarea poșapoartelor de tip sovetic nu trebuie să fie supusă unor interese politice

Alexandru Oleinic: Schimbarea poșapoartelor de tip sovetic nu trebuie să fie supusă unor interese politice
Zilele acestea  a fost reactualizat subiectul  despre paşaportul  de tip soviectic. Un proiect de lege  ajuns în Parlament   interzice   votarea în baza paşapoartelor vechi. Această decizie a legislativului  aduce  o oarecare nelinişte  mai ales în mediul  persoanelor în vîrstă. Potrivit  datelor oficiale, în prezent în Republica Moldova   sînt circa 260 mii de cetăţeni  deţinători de acte de tip vechi, iar noua redacţie a legii i-ar  scoate în afara  procesului  electoral.

Alexandru Oleinic, ex-ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiilor Informaţionale, este de părere că luarea unor decizii radicale, loveşte, pînă la urmă, drepturile unui număr mare de cetăţeni ai ţării. “Eu ştiu că de multe ori aceşti oameni sînt daţi drept electorat sigur a unui sau altui partid, însă statul, ca atare, nu trebuie să facă politică pe seama acestor oameni. Cei care   păstrează aceste paşapoarte nu sînt  tineri. Majoritatea dintre ei sînt   foarte săraci,  nu pot prezenta actele cerute pentru  perfectarea unui buletin de identitate, nu se pot deplasa. Cu părere de rău, şi ei sînt victime ale unor interese politice: o guvernare le-a permis să voteze în baza paşaportului vechi, deoarece a considerat  că fac parte din  propriul lor electorat. Altă guvernare le interzice acest lucru, pentru că nu fac parte din  propriul  electorat.”

Alexandru Oleinic  susţine că  însuşi procesul de documentare a populaţiei  nu trebuie să fie supus  unor interese politice. “În perioada în care am gestionat acest domeniu, am insistat ca prima documentare a cetăţenilor să se facă din contul statului. De  cele mai multe ori, era vorba de  tinerii ajunşi la vîrsta majoratului, care  aveau deja nevoie de acte, dar care nu aveau bani. In cazul de față statul este obligat sa acopre costurile documentării celor peste 260 mii de cetăţeni. Sursele necesare nu sînt atît de mari,dar cetățenii cre au astăzi încă pașapoartele sovetice reprezintă pătura ce-a mai săracă a societății moldovenești. Sînt convins că statul își va onara datoria față de ei și drepturile lor vor fi asigurate.”

Legislaţia prevede ca paşapoartele  de tip sovietic să fie schimbate cu buletine de identitate naţionale până la 1 septembrie 2014.
Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<