DOC | Alexandru Oleinic: R.Moldova, țară agrară fără un sistem funcțional de irigare - cauza reducerii de 3-4 ori a recoltei. Ce spune Agenția „Apele Moldovei”

DOC | Alexandru Oleinic: R.Moldova, țară agrară fără un sistem funcțional de irigare - cauza reducerii de 3-4 ori a recoltei. Ce spune Agenția „Apele Moldovei”

 Deputatul independent, Alexandru Oleinic, susține, pe site-ul său OLEINIC.MD,  că Republica Moldova, care este un stat agrar, a ajuns să nu dispună de un sistem funcțional de irigare.

Potrivit sursei citate, în 2019, în țara noastră, erau irigate doar 4.349,72 ha de terenuri agricole, iar pentru o țară agrară acest indice este egal cu zero.  „Și nu putem vorbi despre o schimbare a situației pe viitor, deoarece și Agenția Apele Moldovei recunoaște că ”este în dificultate de a gestiona eficient sectorul irigării” din mai multe considerente. Sunt unele încercări de a schimba situația, dar ele încă nu au un impact dorit asupra sistemului. Drept rezultat, a 

În acest context, deputatul afirmă că un impact negativ asupra păstrării, funcționării și dezvoltării sectorului de irigare l-au avut și unele decizii la nivel central. De exemplu, Agenția Apele Moldovei este în dificultate de a gestiona eficient sectorul irigării din cadrul întreprinderilor de stat ”Stațiunea Tehnologică pentru Irigare” (STI), deoarece prin-o hotărâre de Guvern de la 1 august 2018 fondator al STI-urilor a devenit Agenția Proprietății Publice…

„Necesitatea și eficiența unui sistem de irigație ne este demonstrat și de experiența statelor vecine, alți parteneri ai Moldovei. De exemplu, în Slovacia cca 200.000 de hectare sau 12,5% din totalul terenurilor arabile, sunt irigate – drept rezultat agricultura contribuie cu 3,8% la PIB-ul țării și utilizează aproximativ 6% din forța de muncă. Sistemele de irigații din România au fost construite până în anul 1990, suprafața amenajată pentru irigații ocupând circa 22% din suprafața agricolă a țării și circa 34% din suprafața arabilă. Din  2021 România va intra într-o altă etapă de mărire a suprafețelor agricole care vor putea fi irigate, până la un milion de hectare, în zone unde există posibilitatea de acumulare a apei din precipitații. Ungaria suferă o întârziere considerabilă în materie de irigații și pornind de la acest deziderat autoritățile de la Budapesta intenționează să adauge 100.000 hectare de terenuri irigate în următorii doi ani celor 85.000 deja existente, dintr-un total de 5 milioane hectare de teren arabil”, a subliniat Alexandru Oleinic.

Vedeți mai jos răspunsul oferit deputatului de către Agenția „Apele Moldovei:gricultorii au o recoltă de 3-4 ori mai mică la toate tipurile de culturi...”, a menționat Alexandru Oleinic.

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<