Ce facem cu TVA-ul achitat de agricultori?

Ce facem cu TVA-ul achitat de agricultori?

 Agricultura Republicii Moldova este influențată în mare parte de mai mulți factori, printre care se numără degradarea solului și condițiile climatice — seceta devenind un fenomen foarte frecvent în ultimii ani.

În condițiile în care  producția agricolă (90%) este reprezentată de 7 produse – cereale, struguri, legume, fructe, porcine, lapte și păsări de curte –  este evident că cerealele (inclusiv grâul, orzul, porumbul și floarea-soarelui) sunt primele pe lista  culturilor supuse riscurilor climatice.

Reducerea dependenței  agriculturii de astfel de fenomene este o provocare majoră pe termen mediu și lung în acest sector.  În context statul ar trebui să intervină cu măsuri eficiente de facilitare a accesului producătorilor agricoli la resursele financiare necesare pentru moment.

Una din aceste măsuri ar putea fi nu alocarea mijloacelor de la bugetul de stat, dar gestionarea eficientă a Taxei pe Valoarea Adăugată, achitată de producătorii agricoli, careprocurând carburanți, chimicale și alte mărfuri și servicii, achită  TVA în mărime de 20%, iar TVA la comercializarea produselor agricole este de 8%.

Astfelîntreprinderile agricole care produc și livrează produse pe teritoriul țării, acumulează în cont sume mari de TVA, plătite în avans la bugetul de stat. La moment, prevederile Codului fiscal  stabilesc restituirea TVA doar la livrările de mărfuri efectuate la export  și în cazul  efectuării investițiilor (cheltuielilor) capitale.

În această ordine de idei și pornind de la faptul că producătorii agricoli din sate, deși duc lipsă de mijloace financiare, sunt impuși prin lege să achite TVA la procurarea materialelor și serviciilor, contribuind la formarea veniturilor la bugetul de stat,  am înaintat Guvernului Republicii Moldova  o interpelare privind sumele TVA acumulate în cont de producătorii agricoli la situația din 01.06.2020. 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<