Alexandru Oleinic: ”Sînt necesare audieri/dezbateri publice privind situația de pe piața petrolieră”

Alexandru Oleinic: ”Sînt  necesare audieri/dezbateri publice privind situația de pe piața petrolieră”

 Am solicitat Comisiei economie, buget și finanțe organizarea unor audieri/dezbateri publice privind situația de pe piața petrolieră din țară, în special după creșterea semnificativă a prețurilor din luna ianuarie 2021. În condițiile când nimeni nu poate prezenta o informație veridică despre cantitatea și prețul real al carburanților importați în țară, formarea prețurilor, etc, consider că Agenția Națională de Reglementare în Energetica, ministerul Economiei și Infrastructurii și alte însutiții de reglementare trebuie să vină cu explicații și soluții.

 

 

Chiar dacă unii motivează aceste creșteri prin prisma creșterii accizelor la produsele petroliere și majorarea prețului petrolului pe piețele internaționale, rămân pe poziția că este necesară o analiză profundă a situației și inițierea unor măsuri urgente în domeniul respectiv. Conform estimărilor unor experți independenți, în 2020 adaosul comercial aplicat la produsele petroliere a fost mai mare cu circa 840 milioane lei decât în anul precedent. Oare structurile de supraveghere/reglementare din stat nu au știut despre acest lucru? Ce au întreprins? Și acesta când țara a fost afectată de secetă, pandemie și alte cataclisme. Și evoluțiile din ultimele luni ne indică că situația nu s-a schimbat. Ce facem?

 

În aceste condiții am înaintat Biroului Permanent al Parlamentului o solicitare cu propunerea de a examina proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461 din 30.07.2001 ( http://www.parlament.md/.../4871/language/ro-RO/Default.aspx ), unde am propus ca prețul de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se fie stabilit de către agenții economici în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE. În opinia mea, implementarea acestui proiect de lege ar fundamenta mediul concurențial și repercusiunile pe care le are acest fenomen asupra tuturor consumatorilor.

 

Cunosc că unii nu agreează ideea, dar doar în cadrul unui dialog constructiv putem găsi soluții, îmbunătăți produsul inițial, ca într-un final să avem un cadru legal care va reglementa odată și pentru totdeauna regulile de joc pe piața produselor petroliere și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul personal în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.  

 

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<