Alexandru Oleinic: Stabilitatea Republicii Moldova o poate garanta doar un Președinte ales de popor

Alexandru Oleinic: Stabilitatea Republicii Moldova  o poate garanta doar un Președinte ales de popor

Situația social politică  la care s-a ajuns  în țara noastră, provocată de  instabilitatea politică din Parlamentul Republicii Moldova, de lipsa de responsabilitate și profesionalism ale persoanelor numite în funcții și de indiferența liderilor de partid față de soarta Republicii Moldova,   impune  societății   schimbarea  modului de guvernare în țara noastră.

Regimul parlamentar de guvernare, care a provocat doar haos politic, economic și social, a distrus instituțiile statului  și a  stimulat uzurparea puterii în stat. S-a compromis.  Cetățenii Republicii Moldova doresc să aibă un Președinte ales de ei, care să le apere interesele și să le garanteze drepturile și libertățile fundamentale.

În condițiile în care, guvernarea lucrează împotriva statului Republica Moldova și a cetățenilor lui – ea trebuie să plece.  Economia națională este adusă în prag de prăbușire totală cu scadere de 6% în a doua jumătate a anului 2015. Remitențele se reduc cu 35%, inflația a crescut pînă la 17%, deficitul bugetar a ajuns la 50% din Produsul Intern Brut. După  furtul miliardului de dolari din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, guvernarea continuă să jefuiască anual cetățenii   cu peste 150 de milioane de dolari prin tarifele la energia electrică și gaze naturale. Iar prin gestionarea proastă a întreprinderilor de stat   cu încă 2 miliarde de lei.

Lipsa de rezultate în soluționarea problemelor din sistemul bancar ale actualei guvernări a lăsat Republica Moldova fără un  acord cu Fondul Monetar Internațional, lipsind țara de suportul donatorilor și de investiții străine pentru dezvoltare.

O țară cu o guvernare coruptă și cu o societate divizată este lipsită perspectiva de a se dezvolta și de viitor. Republica Moldova are nevoie de  stabilitate politică, care poate fi asigurată doar prin  respectarea principiului separării puterilor în stat, prin democratizarea instituţiilor statului şi crearea unui sistem de comunicare între putere şi societatea civilă, care să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice. Voința cetățenilor de a-și alege Președintele de țară trebuie respectată.

<