Alexandru Oleinic: Republica Moldova poate fi salvată doar prin stabilirea unui consens politic larg

Alexandru Oleinic: Republica Moldova poate fi salvată  doar  prin stabilirea unui consens politic larg

Criticile dure,  expuse de către comisarii europeni în adresa clasei politice de la guvernare din Moldova  – că ”au adus țara în prăpastie, clasa politică este  lipsită de integritate ” - ”Nu există nici dorința de a combate corupția” şi  „Se trage de timp cu reformele.” –  ” Nevoile populației nu sunt luate în vedere, reformele nu sunt implementate.”  -  sunt dovada realității dure a statului Republica Moldova, dovada eșecului clasei politice de la guvernare.

Starea de lucruri la care s-a ajuns – stoparea finanțării externe, lipsa de investiții, buget fără venituri, lipsă de dezvoltare, populație sărăcită, plus criza politică permanentă – ar trebui să responsabilizeze clasa politică de la guvernare și să-i impună  să identifice punctul de pornire al dialogului politic și democratic.

Chiar dacă aparent  cei care au constituit, au dizolvat și din nou încearcă să constituie o alianță pro europeană  se declară pro europeni,  în realitate sunt antrenați în dispute  controversate . Se creează impresia că starea de haos și instabilitate politică devine o normalitate pentru clasa politică din Moldova.

Revenind la ideea că Moldova are nevoie de o clasă politică capabilă să refacă încrederea cetățenilor, clasa politică de la guvernare TREBUIE să se așeze la masa de discuții cu reprezentanții tuturor partidelor politice și parlamentare și extraparlamentare. Numai prin dialog și compromis vom salva Republica Moldova. Să nu uităm - clasa politică din Moldova a trecut printr-o asemenea experiență  și cu efortul tuturor partidelor politice,  s-a reușit salvarea Republicii Moldova în faţa pericolului pe care îl genera planul Kozac, salvarea de dictatură și uzurpare a puterii în stat.

A venit momentul, cînd clasa politică trebuie să-și unifice forțele și potențialul în numele cetățenilor Republicii Moldova, lăsînd la o parte propriile interese și ambiții. Noi toți suntem cetățenii acestei țări și suntem în drept să ne decidem soarta.

Nenorocul Republicii Moldova  este tocmai clasa politică de la guvernare, care nu va rămîne să trăiască în țara pe care au condus-o. Dar ce facem cu cei care vor să trăiască în Republica Moldova, care vor o țară dezvoltată și prosperă pentru ei şi pentru urmașii lor?

 

Comentarii
 
Nume
 
 
Mesaj
 
 
Introduceți codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

<