Alexandr Oleinic: “Am votat ca oricine care are o casă țărănească sau roșii și castraveți în plus, să poată câștiga cinstit un ban pe seama turiștilor”
Fiecare doritor de a presta servicii turistice o va putea face prin intermediul unor proceduri simplificate. O serie de amendamente în acest sens au fost votate de Parlamentul Republicii Moldova și urmează în aceste zile să intre în vigoare. Principalele modificări țin de excluderea obligativității modelului contractului turistic, a obligativității perfectării asigurării de călătorie doar prin intermediul agențiilor de turism și tur operatorilor, oferirea ghizilor de turism, caselor rurale, dar și prestatorilor de unele servicii de agrement din cadrul programelor turistice, a posibilității de a activa în baza patentei de întreprinzător, extinderea listei autorităților, a persoanelor fizice și juridice cărora li se oferă dreptul de a crea centre de informare turistică, acordând astfel posibilitatea de a promova potențialul turistic local etc.
Deputatul independent, Alexandr Oleinic susține că aceste amendamente trebuiau votate încă în iarnă. “Simplificarea regulilor de joc în turism este un mare plus, chiar dacă este întârziat. Dacă e să suprapunem interdicțiile statelor occidentale privind turismul din această vară, turiștii moldoveni pot deveni o sursă sigură de venit, în special, pentru oamenii de la țară, care fie că nu au terenuri agricole, nu mai au posibilitatea să-l prelucreze sau, pur și simplu, au o casă sau două părăsite. Turismul poate deveni rapid o sursă sigură de venit pentru oamenii de la țară”, a menționat Alexandr Oleinic.
„Și credeți-mă că moldoveni au cheltuit și vor cheltui bani pe turism în continuare, fie că vorbim despre o vacanță de o săptămână sau de două zile. Mai mult de jumătate din produsul intern brut este creat în sectorul serviciilor, sector care este reprezentat și de ramura turismului, care este calificat ca un fenomen social-economic cu un impact direct asupra dezvoltării infrastructurii. Când vorbim despre ramura turismului la general, unicele date statistice sunt despre numărul de turiști care au vizitat Republica Moldova sau numărul celor plecați în străinătate prin intermediul agențiilor de turism din țara noastră. De exemplu, doar în anul 2019 țara noastră a fost vizitata de 20 mii de turiști străini, iar numărul turiștilor participanți la turismul intern a constituit 46 de mii.Un studiu realizat încă în 2011 ”Competitivitatea în turism” estima cifra anuală de afaceri a industriei de turism din Moldova la 80 milioane de dolari. Cifrele invocate ne vorbesc despre oportunitățile nevalorificate din domeniul turismului, în special al celui rural, care ar putea deveni o afacere profitabilă pentru oamenii care locuiesc la sat, pentru familiile tinere din sate și pentru dezvoltarea localităților rurale.
Prin dezvoltarea turismul rural am crea un șir de avantaje pentru valorificarea spațiilor agricole, resurselor naturale și a patrimoniului cultural ( tradițiile sătești, produsele agricole) , crearea direct și indirect a locurilor de muncă, îmbunătățirea infrastructurii. În plus, există o serie de motive economice, sociale și culturale care recomandă dezvoltarea inițiativelor turistice în zone rurale ca și stimulator al economiei rurale. Așezările mici simt de regulă lipsa unui sistem de management sofisticat, așa cum se aplică la firmele din mediul urban, sau la nivel guvernamental care include mai puține resurse şi probabil altfel de cunoștințe tehnice în cercetare, planificare, marketing şi management operațional.Trebuie să recunoaștem că în ultima perioada de timp, activitatea turistică a lipsit din agenda programelor finanțate de la bugetul de stat. Dar, fiind conștienți de importanța acestui sector pentru dezvoltarea economiei naționale, instituțiile statutului au decis să susțină inițiativele locale de dezvoltare a turismului rural. Mai mult, în situația în care sectorul turismului a fost afectat profund de criza pandemică, aprobarea modificărilor legislative sunt un suport esențial în susținerea mediului de afaceri în eforturile de redresare a situației privind turismul receptor și intern”, a declarat Alexandr Oleinic.