Alexandru Oleinic: Lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank-ului pune o presiune socială enormă asupra cetățenilor
În așteptare de soluții pentru întoarcerea miliardului dispărut de la Banca de Economii Banca Socială și Unibank, recent au apărut informații conform cărora pentru a semna un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul trebuie să se oblige să inițieze procedura de lichidare a celor 3 bănci. Lucrul care, fiind realizat, nicidecum nu se va solda cu obiectivul trasat – întoarcerea miliardului furat în caznaua statului. Dimpotrivă, va provoca și mai multă panică în societate și va clătina grav credibilitatea sistemului bancar. Or, să înțelegem că echipa guvernamentală, care negociază cu misiunile Fondului Monetar Internațional nu are destule capacități pentru a conveni cu experții FMI asupra unor soluții mai eficiente și cu un impact minor asupra societății.
Este evident, că în condițiile în care Republica Moldova nu va putea beneficia de nici un suport financiar al donatorilor, fără existența unui Acord cu FMI, negocierile asupra acestui nou Program vor fi anevoioase, dacă mai luăm în calcul și faptul că problemele de la BEM au fost menționate în rapoartele misiunilor FMI de după 2010 pînă în prezent. Iar obrăznicia guvernării, care în loc de înlăturarea lacunelor menționate, a generat situația pe care o avem astăzi – miliardul furat, hoții nepedepsiți, băncile falimentate. Lucrul cel mai grav este că toată povara acestui jaf va fi suportată de cetățenii deponenți ai acestor bănci.
Urmează să contăm, că pînă la sosirea misiunii Fondului Monetar Internațional, echipa de experți naționali vor reuși să identifice soluții mult mai eficiente pentru aceste trei bănci și nu vor îndrăzni să implice cetățenii în recuperarea miliardului furat.