Alexandru Oleinic: Barometrul realității și Dezamăgirea cea mare a moldovenilor
Rezultatele ultimului sondaj de opinie, realizat de Barometrul Opiniei Publice, au identificat mai multe probleme, exprimate prin opțiunile cetățenilor, dar care ne denotă despre marea dezamăgire a cetățenilor Republicii Moldova față de instituțiile Statului și de clasa politică. Căderea încrederii populației în instituția Președintelui de țăra pînă la–78,1%; în cazul Parlamentului (92% nu au încredere), în Guvern (91% nu au încredere), Partide politice (90% nu au încredere), în Justiție (86% nu au încredere) - este căderea dramatică a calității clasei politice, a politicienilor și a capacităților profesioniste și intelectuale ale celor care au fost și sunt la guvernarea statului Republica Moldova.
Dezamăgirea cetățenilor în politicieni și instituțiile statului, de rînd cu ratingurile în scădere a imaginii țării noastre în diverse clasamente internaționale, cu excepția indicelui corupției - este cel mai vizibil rezultat al politicienilor care au guvernat și guvernează Republica Moldova. Este dovada lipsei de respect față de voința poporului și supremația legii.
Încă din 2001, în aceleași sondaje de opinii, cetățenii țării noastre semnalau despre nemulțumirea lor față de felul în care trăiesc - 77% din respondenți, 89 la sută față de asistența medicală, 88 la sută de banii pe care îi au, 73 la sută de curățenia și îngrijirea localității și 60 la sută de viața politică din țară.
În anul 2001 dintre instituțiile statului, de cea mai mare încredere (58%) se bucura președintele țării. Alte instituții ale statului ca armata, primăria, guvernul, poliția, parlamentul au întrunit un nivel al încrederii sub 45%.
După o perioadă de 10 ani, cînd la putere au acces partidele de orientare democrată (2010), cetățenii Republicii Moldova continuă să fie îngrijorați cel mai mult de creșterea prețurilor (63%), 53 la sută de sărăcie și 47% de șomaj. Instituțiile statului înregistrează o descreştere semnificativă (față de barometrul din 2009) a nivelului de încredere din partea populaţiei: Guvern – de la 44% la 27%, Parlament – de la 41% la 26%, Preşedintele ţării – de la 35% la 24%. Iar partidele politice au înregistrat cele mai mici cote de încredere sub 17 la sută.
De la ce am pornit și la ce am ajuns? Comparînd rezultatele sondajelor de opinii din 2001 şi 2016 concluzia este firească - clasa politică şi partidele aflate la guvernare în această perioadă au înrăutăţit şi mai mult perceperea puterii de către cetățeni. Au adus poporul şi ţara la limita disperării şi dezamăgirii – ponderea persoanelor care spun că direcţia în care se mişcă lucrurile în Republica Moldova este una greșită a crescut cu 11 p.p. şi a atins cota de 86 la sută. Domeniile care trezesc cea mai mare nemulţumire a populaţiei sunt: salariile (73,4%) pensiile (respectiv, 76,4%), starea locurilor de muncă (67%), combaterea corupției (74,3%) și nivelul de trai (90 la sută).
Economia Republicii Moldova a devenit o efimeră, care continuă să existe doar în rapoartele statistice, deoarece tot ce se numeşte economie la noi în ţară este total dependent de remitenţele celor care muncesc în afara Republicii Moldova și dependența de importuri, nu de producere și exporturi . Iar cei care guvernează, prin politicile aplicate au depreciat valuta naţională cu 25,9% faţă de dolarul SUA, iar faţă de Euro cu 18,1%, au micşorat rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei cu 23 la sută şi au crescut datoria de stat a cu peste 27 la sută.
Investiţiile s-au diminuat semnificativ, iar exporturile şi importurile au atins cotele critice de scădere .
Starea de lucruri la care s-a ajuns este lipsa unui program real și model nou de dezvoltare a economiei naționale, care să fie în favoarea cetățeanului, dar nu în favoarea celor de la putere. Un program de dezvoltare a ţării noastre bazat pe investiții, producere și export, pe doleanțele cetățenilor şi în interesul național al statului Republica Moldova. Anume din aceste motive, astăzi Republica Moldova riscă să rămînă fara cetăţeni şi fără tineri cu studii care pleacă cu zecile de mii din țară, deoarece guvernarea nu le oferă locuri de muncă bine plătite, condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor și standarde înalte de viață. Iar cei care ne-au adus țara și neamul la dezastru în ultimii 15 ani, împart cadouri prin țară, îmbrăcați în costume de mii de euro, pentru că, din nou contează pe votul tău.