Alexandru Oleinic: Trebuie să revenim la vechea metodă de stabilire a prețurilor la carburanți. Intenționez să vin cu o inițiativă legislativă
Deputatul independent, Alexandru Oleinic semnalează, pe blogul său OLEINIC..MD, că , a sfârșitul săptămânii trecute, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu. Și aceasta se întâmplă când prețul petrolului a început săptămâna la cel mai scăzut nivel din ultimele 5 luni. La bursa de la Londra, barilul de petrol Brent a ajuns la 58,4 dolari americani. Este cel mai mic nivel din ultimele 5 luni, ultima dată când petrolul a costat atât de puțin fiind în luna septembrie a anului 2019. Mai mult, de la începutul lunii ianuarie petrolul s-a ieftinit cu peste 17%, după ce atinsese un maxim de 70,2 dolari americani la 5 ianuarie.
„Aici trebuie să recunoaștem ca noua metodologie nu poate funcționa în Moldova si trebuie să revenim la vechea metodă, când ANRE plafona prețurile la produsele petroliere. Mai mult, în condițiile când nimeni nu poate prezenta o informație veridică despre cantitatea și prețul real al carburanților importați în țară, revenirea începând cu 1 martie 2019 la metodologia de stabilire a prețului la pompă a benzinei și motorinei nu este corectă, deoarece consumatorul final devine ostaticul importatorilor. Și acest fapt a fost demonstrat cu desăvârșire după ultima majorare a prețurilor – cotațiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial.
Într-un final constatăm că în rezultatul unei decizii politice luate acum doi ani au de suferit cetățenii simpli, în ansamblu, și în special, cei din sectorul agricol, care în condițiile climaterice nefavorabile, urmează să suporte cheltuieli și mai mari. În aceste condiții, consider că trebuie să revenim la formula care a fost anterior, punând accentul pe două instrumente de intervenție pentru ANRE: 1) reglementarea prețului plafon la pompa stației PECO în baza mecanismului vechi, care este direct legat de cotațiile internaționale la fiecare 2 săptămâni și 2) când sunt șocuri externe se reduce adaosul comercial, aplicat de angrosiștii și comercianții din retail sau stațiile PECO propriu zise, pentru limitarea impactului pe piața internă și viceversa. În context, intenționez să vin cu o inițiativă legislativă pentru a elimina modificările votate de Parlament în iulie 2018 la Legea privind piața produselor petroliere nr. 461 din 30.07.2001”, a precizat deputatul.
Până atunci, Alexandru Oleinic va solicita Ministerului Economiei și Infrastructurii, ministerului Finanțelor și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să-i prezinte următoarele informații:
- Care a fost volumul produselor petroliere de toate tipurile importate în Republica Moldova în ultimele 6 luni și la ce preț? Care sunt principalii importatori?
- Au existat premise pentru majorarea prețurilor la produsele petroliere? Dacă DA, care au fost acestea, iar în cazul că NU – ce măsuri au fost întreprinse, chiar și post-factum, pentru modificarea prețurilor?
- Conform modificărilor în legislație din 2018, ANRE are posibilitatea de a interveni în termen de trei luni de zile, în condițiile în care cotațiile vor devia mai mult de 10%. Care au fost cotațiile din ultimele 12 luni și analizele/concluziile ANRE privind evoluțiile de pe piața internă și internațională?
- Ce măsuri vor întreprinde structurile abilitate pentru a reglementa situația de pe piața petrolieră internă pentru a preveni unele înțelegeri de cartel sau majorări nejustificate a costurilor la carburanți?
- Care este poziția instituțiilor vizavi de revenirea la metodologia anterioară când ANRE stabilea preturile plafon la carburanți odată la 2 săptămâni.