Alexandru Oleinic: Sectorul IT din Moldova aduce bani ţării la 10% din capacitatea sa
”Trenul afacerilor IT se îndepărtează cu fiecare an de Republica Moldova, lăsându-i totuşi şanse pentru a se încadra în acest sector al economiei globale”, a declarat pentru Agenţia ”INFOTAG” Alexandru Oleinic, iniţiatorul evenimentelor tradiţionale din domeniu - Summit ICT.
”Activitatea din sectorul IT poate fi uşor catalizată prin oferirea populaţiei unui acces nelimitat şi gratuit la internet şi la operatorii reţelelor de interconexiune. Rețelele de socializare la orașe și Skype-ul la sate au demonstrat demult că majoritatea moldovenilor știu care sunt beneficiile accesului la internet. Acum depinde de stat cum vor evolua lucrurile mai departe. Se va limita lumea doar la aceste domenii, sau va investi timpul în educație, comunicare cu guvernarea, participarea în diverse proiecte locale, regionale și internaționale de atragere a granturilor”, a menționat Alexandru Oleinic.
Potrivit lui, ”calculatorul nu i-a mită”. ”Ba mai mult, în toată lumea afacerile inițiate în spaţiul on-line le aduc tinerilor inventivi zeci și sute de milioane de dolari”, susține expertul.
Printre acțiunile propuse de Alexandru Oleinic în scopul eficientizării guvernării, sunt asigurarea unei zone WiFi cu acces gratuit la internet, trecerea tuturor achizițiilor publice și a serviciilor prestate de stat în spaţiul on-line, fapt care va reduce considerabil nivelul de corupție.
”INFOTAG” precizează că Alexandru Oleinic a deținut funcția de ministru al Tehnologiilor Informaționale între anii 2009-2011. În această perioadă randamentul muncii în acest sector a atins cote maxime, de 30 de ori mai mare decât în alte sectoare tradiţionale, numărul angajaților s-a ajuns la 30 mii de persoane, dintre care, 90% sunt specialiști cu studii superioare, salariul mediu în domeniu a ajuns la 6000 de lei, vânzările pe sector au depășit 7 mlrd. de lei sau 10% din PIB. Piaţa de telefonie mobilă a crescut cu peste 18%, iar piaţa internetului cu peste 20%, practic fiecare a doilea cetățean având acces la internet.